Cine ne va reprezenta în Parlamentul European
Rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European au fost publicate în Monitorul Oficial, astfel că se cunosc acum eurodeputaţii care ne vor reprezenta la Bruxelles şi Strasbourg.
Sorin Iordan, 19.06.2024, 11:40
Biroul Electoral Central a prezentat aseară rezultatele finale ale alegerilor pentru Parlamentul European, care s-au desfăşurat în România la 9 iunie. După mai bine de o săptămână de incertitudini, Monitorul Oficial a publicat procesul verbal privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor, ceea ce reprezintă oficial încheierea scrutinului europarlamentar. Potrivit datelor, atât clasamentul cât şi distanţa dintre competitorii electorali au rămas neschimbate.
Pe primul loc s-a clasat alianţa electorală alcătuită din Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, formaţiuni aflate împreună la guvernare, care au strâns 48,5% din voturi şi vor trimite la Bruxelles şi Strasbourg 19 din cei 33 de eurodeputaţi alocaţi României. Pe locul secund a încheiat Alianţa pentru Unirea Românilor, partid din opoziţie, care a fost votat de 14,93% dintre alegători.
AUR va avea 6 europarlamentari în viitorul Legislativ European. Ultima treaptă a podiumului electoral a fost ocupată de Alianţa Dreapta Unită, formată în jurul Uniunii Salvaţi România, care a adunat 8,71% din sufragii. USR, Partidul Mişcarea Populară şi Forţa Dreptei au obţinut astfel 3 mandate de europarlamentar.
Uniunea Democrată Maghiară din România a strâns 6,48% din voturi, iar partidul SOS România, a trecut la limită de pragul necesar, cu 5,03 procente. Ambele formaţiuni politice vor avea câte 2 europarlamentari. Reprezentanţilor partidelor politice din România li se va adăuga independentul Ştefănuţă Nicolae Bogdănel, fost membru USR, care a fost votat de 3,08% dintre români.
Biroul Electoral Central a transmis că numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, care s-au prezentat la urne a fost de 9.444.894, iar gradul de participare la vot a fost de 52,4%. Pentru scrutinul europarlamantar, care în România s-a desfăşurat simultan cu cel pentru desemnarea membrilor administraţiei publice locale, au fost organizate 18.955 de secţii de votare în ţară şi 915, în străinătate.
Potrivit datelor BEC, numărul total al voturilor valabil exprimate în secţiile din afara graniţelor a fost de 210.410. Votul în diaspora a fost câştigat tot de Alianţa PSD PNL, cu 21,35 %, urmată de Alianţa Dreapta Unită, cu 16.34%, şi AUR, cu 14.65 %. S.O.S. România a primit 13.52% din voturi, Partidul REPER, 9.7%, Partidul Diaspora Unită, 7.05%, iar candidatul independent Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel, 5,9%.
În România, 2024 mai propune două rânduri de alegeri. La toamnă, românii vor fi chemaţi din nou la urne pentru a-l desemna pe viitorul preşedinte al ţării, dar şi pentru a-şi alege reprezentanţii în parlamentul naţional. Dacă data alegerilor generale a fost deja stabilită pentru 8 decembrie, cea pentru alegerea preşedintelui României face încă obiectul negocierilor între PSD şi PNL.