Cine concurează la alegerile parlamentare
Perioada de înscriere la alegerile parlamentare din România s-a încheiat, iar partidele politice au aşezat nume cunoscute în deschiderea listelor de candidaţi, în special în Bucureşti.
Sorin Iordan, 18.10.2024, 11:45
21 de partide şi formaţiuni politice au depus liste de candidaţi pentru alegerile generale care vor determina componenţa Parlamentului de la Bucureşti. 17 octombrie a fost ultima zi în care au mai fost acceptate înscrieri. Concurenţa cea mai aprigă este pentru fotoliile de senatori şi deputaţi în Capitală, unde pe liste se află mai multe nume de politicieni cunoscuţi.
Lista social-democraţilor pentru Senat este deschisă de medicul Adrian Streinu-Cercel, iar la Camera Deputaţilor, primul este şeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu.
Liberalii deschid listele în Bucureşti, la Senat şi la Camera Deputaţilor, cu fostul ministru al educaţiei, Sorin Câmpeanu, respectiv cu ministrul energiei, Sebastian Burduja.
Uniunea Salvaţi România îi are pe prima poziţie pentru Senat pe fostul primar al Secorului 1 al Bucureştiului Clotilde Armand şi pe fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui pentru Camera Deputaţilor.
Din partea formaţiunii Forţa Dreptei, fostul prim-ministru Ludovic Orban deschide lista pentru Camera Deputaţilor, iar preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, este primul pentru Senat.
Şi fostul ministru al sportului, Eduard Novak, candidează în Capitală din partea Uniunii Democrate Maghiare din România pentru un post de deputat.
Alianţa pentru Unirea Românilor se va prezenta la vot cu coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, Petrişor Peiu, pe prima poziţie pentru Senat, în vreme ce liderul partidului, George Simion, şi omul de afaceri Gigi Becali deschid lista pentru Camera Deputaţilor.
Fostul şef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, deschide lista la Senat a Partidului REPER, în vreme ce parlamentarul Cătălin Teniţă este primul la Camera Deputaţilor.
Fosta jurnalistă Sanda Nicola este prima pe lista Partidului România în Acţiune, care îl susţine pe fostul secretar adjunct al NATO Mircea Geoană în competiţia prezidenţială.
În ceea ce priveşte lista pentru locurile de parlamentari pentru diaspora, 18 partide şi doi independenţi s-au înscris în competiţie. Liberalii vor avea candidaţi doar la Senat, iar Forţa Dreptei doar la Camera Deputaţilor, după ce instanţa a respins unele candidaturi, în urma contestaţiilor. Ordinea pe buletinele de vot pentru diaspora, stabilită de Biroul Electoral Central, îi vede pe primele poziţii pe candidaţii USR, Forţa Dreptei şi UDMR.
În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că 6.839 de români din străinătate au optat pentru această metodă de exprimare a voinţei politice, cei mai mulţi din Marea Britanie, Germania şi Elveţia.
Alegerile generale sunt organizate anul acesta de Ziua Naţională a României, la 1 decembrie, şi sunt flancate de cele două tururi de scrutin pentru desemnarea preşedintelui ţării, la 24 noiembrie, respectiv 8 decembrie. În străinătate, votul la parlamentare se va desfăşura pe durata a două zile, 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie.