Cine candidează la prezidenţiale?
Candidaţii PSD şi PNL ar intra în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, dacă duminica viitoare s-ar organiza scrutinul - arată un sondaj CURS
Roxana Vasile, 26.08.2024, 11:44
Candidatul Partidului Social-Democrat și cel al Partidului Național Liberal la funcția de președinte al României, Marcel Ciolacu, respectiv Nicolae Ciucă, ar putea să-și dispute finala alegerilor prezidențiale din luna decembrie a acestui an – arată rezultatele unui sondaj CURS, realizat în perioada 6-22 august. Pe primul loc în preferințele electoratului pentru scrutinul prezidențial se află candidatul PSD, cu 32%, urmat, la distanță, de cel al PNL, cu 19%. Acesta este talonat, cu 15 procente, de Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, care ar urma să candideze ca independent, și de naționalistul George Simion, lider al formațiunii AUR, care ar întruni 14% din sufragii. Cele două doamne care și-au făcut, până acum, cunoscută intenția de a concura pentru cea mai înaltă funcție în Stat ar obține… Elena Lasconi, din partea Alianței Dreapta Unită – 11%, și controversata Diana Șoșoacă (partidul SOS România) – 5%.
Să amintim că alegerile prezidențiale din România se vor desfășura pe 24 noiembrie (primul tur) și pe 8 decembrie (turul al doilea). Ele vor avea loc în aceeași perioadă cu cele pentru Parlamentul național, programate să aibă loc pe 1 decembrie, chiar de Ziua Națională a țării. Pentru parlamentare, campania electorală va începe pe 1 noiembrie şi se va încheia în dimineața zilei de 30 noiembrie. În ţară, românii vor putea vota pe 1 decembrie, în intervalul orar 7:00-21:00, iar în diaspora, votarea va începe în data de 30 noiembrie, la ora 7:00 locală şi se va încheia pe 1 decembrie, la ora 21:00 locală.
Până atunci, tot potrivit sondajului CURS realizat în perioada 6-22 august, primele două partide în preferințele alegătorilor au mai multe procente decât candidații lor la prezidențiale: mai precis, PSD ar întruni 34% din voturi, iar PNL – 24%. Peste pragul electoral se mai află AUR – cu 14%, Alianța Dreapta Unită – 12%, SOS România – 5% și UDMR – 5%. Dacă până la iarnă nu intervin surprize, românii ar putea să fie guvernați de aceleași două partide care formează actuala coaliție la putere – Social-Democrat și Liberal – care se bucură, și la ora actuală, de o susținere confortabilă în Parlamentul de la București. După cum, la nivel de personalități, scena politică autohtonă ar putea fi dominată de cvasi-aceleași figuri care o populează în prezent. Cu mențiunea că, dacă ar câștiga prezidențialele, Marcel Ciolacu, în prezent prim-ministru, ar deveni primul șef de stat social-democrat din ultimii 20 de ani. În timp ce, dacă ar întruni preferințele electoratului, Nicolae Ciucă, actual șef al Senatului, ar prelua ștafeta tot de la un liberal – Klaus Iohannis. Cu alte cuvinte, pentru ambele partide, miza e mare!
În final, să mai amintim că, anul acesta, România marchează o premieră prin organizarea tuturor celor patru tipuri de alegeri. Localele și europarlamentarele, comasate, au avut, deja, loc în luna iunie.