Cine candidează la Președinția României
16 candidaţi sunt admişi în cursa pentru președinția României. Lista va rămâne, însă, definitivă pe 10 octombrie.
Roxana Vasile, 07.10.2024, 12:30
Alegerile prezidențiale au intrat, zilele acestea, în linie dreaptă. Cel mai așteptat scrutin din toate cele patru organizate, anul acesta, în România va avea loc în două tururi: pe 24 noiembrie și 8 decembrie.
Duminică seară, întrunit pentru a analiza și ultimele dosare depuse, Biroul Electoral Central a respins 10 candidaturi şi a admis înregistrarea altor 9. Astfel că, în total, în cursa pentru cea mai înaltă funcție în Stat sunt 16 candidaţi admişi. Lista competitorilor va rămâne definitivă pe 10 octombrie, după ce vor fi depuse și alte documente obligatorii – declaraţiile pe proprie răspundere dacă au avut sau nu calitatea de lucrători sau de colaboratori ai Securităţii, poliția politică a ex-regimului comunist, precum şi declaraţiile de avere şi de interese.
Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale începe oficial pe data de 25 octombrie și se anunță aprigă, pe măsura mizei politice a evenimentului. Neoficial, campania a început, însă, deja, de săptămâni bune, fiecare din aspiranții cei mai notorii la fotoliul prezidențial încercând să-și maximizeze poziția de start în cursă. Este vorba, în ordinea depunerii candidaturilor la BEC, de George Simion, din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), de Elena Lasconi reprezentând Uniunea Salvați România (USR) și de Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal. Li se adaugă Kelemen Hunor, din partea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Mircea Geoană – candidat independent și Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat.
Un scandal uriaș a izbucnit sâmbătă seară, după ce judecătorii Curții Constituţionale au admis, cu majoritate de voturi, contestaţiile la înregistrarea candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale. Controversata europarlamentară a depus un nou dosar de candidatură, respins, însă, și el, duminică, de această dată de Biroul Electoral Central.
Decizia CCR, definitivă și fără precedent, de a o elimina din cursa electorală pe președinta S.O.S. România a adâncit disensiunile dintre PSD şi PNL, actuali parteneri la guvernare.
Diana Şoşoacă a acuzat că scoaterea sa din cursă l-ar favoriza pe liderul AUR, George Simion, care, astfel, ar avea şanse mai mari să intre în turul doi, iar social-democratul Marcel Ciolacu – dat de sondaje cu prima șansă – ar avea un adversar mai facil în finala prezidenţială.
Opinia a fost împărtăşită de PNL şi USR, ai căror liderii – Nicolae Ciucă și Elena Lasconi – cred că PSD ar fi influenţat respingerea candidaturii dnei Șoșoacă.
PSD a respins acuzaţiile, iar Marcel Ciolacu a subliniat că CCR trebuie să publice rapid motivarea, altfel se poate vorbi de o vulnerabilitate a sistemului democratic din România.
Decizia Curţii poate că are acoperire constituţională, dar în mod sigur are efecte antidemocratice, nesănătoase pentru democraţie – a reacționat și independentul Mircea Geoană.