Cifrele rectificării bugetare
Sănătatea, dezvoltarea şi agricultura sunt principalele domenii beneficiare în urma rectificării bugetare pregătite de Guvernul tehnocrat de la Bucureşti.
Florentin Căpitănescu, 21.11.2016, 11:59
Zilele acestea, cu trei săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, Guvernul tehnocrat de la Bucureşti va aproba cea de-a doua rectificare bugetară a anului. Sănătatea, dezvoltarea şi agricultura vor primi cei mai mulţi bani, care vor fi meniţi să susţină finanţarea unor proiecte aflate în derulare. Banii pentru sănătate, peste două miliarde de lei (circa 445 de milioane de euro), sunt destinaţi continuării tratamentului pacienţilor cu ciroză hepatică aflaţi în diferite stadii ale bolii.
Prin rectificare, sume importante vor creşte investiţiile în infrastructura şcolară şi drumuri şi cele dedicate reabilitării sistemelor cu apă şi canalizare. Vor fi finanţate, în instituţiile de învăţământ, programul-pilot „Masa caldă la şcoală” şi programul „Fructe în şcoli”. Un miliard de lei (220 de milioane de euro) va fi direcţionat către plăţile finale pentru agricultori, iar bugetele locale vor primi 1,7 miliarde (circa 375 de milioane de euro) pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiei publice locale. Banii alocaţi autorităţilor locale vor fi folosiţi, între altele, pentru echilibrarea bugetelor locale.
De fonduri suplimentare vor mai beneficia Ministerul Muncii, pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, cheltuieli de personal aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar, susţinerea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap. Apărarea şi Internele vor primi bani în plus pentru plata unor pensii restante, iar Ministerul Energiei, pentru închiderea a două mine din Complexul Energetic Hunedoara.
Potrivit “Ziarului Financiar”, această rectificare bugetară ajustează nivelul cheltuielilor şi al veniturilor la Bugetul General Consolidat, în funcţie de noul nivel al Produsului Intern Brut (PIB) pe 2016. Ultimele estimări indică faptul ca PIB-ul a crescut la 758 de miliarde de lei (circa 168 de miliarde de euro), cu 12 miliarde de lei (2,66 miliarde de euro) mai mult faţă de valoarea pe care s-a construit bugetul la începutul anului. Rectificarea bugetară a fost posibilă datorită creşterii economice peste aşteptări, de 4,8%, faţă de un nivel de 4,1%, estimat prin Legea Bugetului de Stat, la începutul lunii. In analiza “Ziarului Financiar”.se mai arată în Guvernul prognozează că deficitul bugetar va fi menţinut la 2,95% din PIB.