Chişinăul condamnă amestecul Moscovei
În Republica Moldova, preşedintele filorus se poziţionează, din nou, împotriva Guvernului şi Parlamentului pro-europene.
Bogdan Matei, 09.02.2018, 11:41
Cu mai puţin de un an înaintea alegerilor legislative, în Republica Moldova totul e politică şi totul are reverberaţii geopolitice. La dreapta, Partidul Liberal (parlamentar, în opoziţie), precum şi numeroase formaţiuni extraparlamentare şi organizaţii civice pledează tot mai viguros pentru reunificarea cu România. Creşte, de asemenea, continuu, numărul consiliilor locale din provincie care adoptă declaraţii simbolice de unire. La centru, guvernul de coaliţie, declarat pro-occidental, dominat de Partidul Democrat, mizează pe cartea integrării europene şi, fără a împărtăşi obiectivul unionist, cultivă relaţii excelente cu Bucureştiul şi glaciale cu Moscova.
La stânga, resturile fostului partid unic comunist şi socialiştii conduşi, de facto, de şeful statului, Igor Dodon, nu-şi ascund intenţia de a readuce republica pe orbita rusească. Dominat, numeric, de adepţii căii occidentale, Parlamentul de la Chişinău a adoptat, joi, o declaraţie prin care condamnă atacurile Federaţiei Ruse la adresa securităţii informaţionale şi amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova. Atacurile, lansate prin intermediul televiziunilor de la Moscova şi a unor instituţii media autohtone, vizează denigrarea Republicii Moldova, a unor instituţii şi a unor oficiali, dar mai ales a cetăţenilor ţării – afirmă documentul adoptat de deputaţi.
Previzibil, acesta a fost votat de membrii coaliţiei majoritare şi respins de socialiştii şi comuniştii filoruşi. Declaraţia e, potrivit comentatorilor, o replică la documentul adoptat, luna trecută, de Duma de Stat a Federaţiei Ruse, care condamnă noua lege a audiovizualului din Republica Moldova, aşa-numita lege antipropagandă, ce restricţionează difuzarea canalelor tv ruseşti. Preşedintele Dodon susţine că declaraţia legislativului de la Chişinău reprezintă cel mai impulsiv mesaj antirusesc lansat la nivel înalt în ultimii 25 de ani.
Fost consilier prezidenţial la Bucureşti şi fondator al unui think-tank specializat pe analiza spaţiului ex-sovietic, profesorul universitar Iulian Chifu explică, pentru Radio România, că şeful statului rămâne, de fapt, egal cu sine: “Federaţia Rusă beneficiază de aportul acestui preşedinte prorus socialist Igor Dodon, care a făcut numai anul trecut vreo opt vizite în Federaţia Rusă, cu sau fără scop, cu mai multă sau mai puţină noimă. Cert este că există în zona imagologică un purtător de mesaj prorus foarte puternic.”
Iar luările de poziţie ale Parlamentului de la Chişinău sunt, consideră profesorul Chifu, strict defensive. 80% din spaţiul public din Republica Moldova este controlat, din punctul de vedere al audienţei, de către mass-media rusă. În plin război informaţional, spune el, trebuie salutat faptul că există o lege antipropagandă, menită să stăvilească dezinformarea şi să prevină manipularea în beneficiul Moscovei.