Cetăţenii moldoveni, un pas spre UE
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi reprezentantul preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, au semnat, joi, decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Rep Moldova care călătoresc în UE.
Valentin Țigău, 04.04.2014, 12:31
De la sfârşitul acestei luni, cetăţenii Republicii Moldova care deţin paşapoarte biometrice pot circula în zona Schengen fără viză.
La Bruxelles, a fost semnat, joi, documentul oficial prin care se confirmă eliminarea acestor vize, începând cu 28 aprilie. In afara libertăţii de circulaţie, măsura va da cetăţenilor dreptul de şedere de trei luni, în spaţiul Schengen.
Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a declarat, după semnarea documentului, că liberalizarea regimului de vize reprezintă începutul unui nou capitol al relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles. Ea a amintit eforturile depuse de autorităţile Republicii Moldova, care reprezintă, în opinia sa, un exemplu excelent pentru alte ţări din regiune. Comisarul crede că, în felul acesta, autorităţile de la Chişinău au demonstat că un angajament politic puternic şi implementarea efectivă a reformelor aduc rezultate. În noiembrie trecut, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere la UE şi urmează să semneze acest document, în luna iunie 2014.
Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene de la Chişinău a salutat semnarea deciziei europene privind ridicarea vizelor pentru Moldova. Acest succes este rezultatul unui proces care a durat patru ani, perioadă în care România s-a dovedit a fi principalul avocat al integrarii europene a fostei provincii românesti, Basarabia, devenită republică sovietică după anexarea ei de către URSS, independentă din 1991, şi cu care are în comun limba română vorbită de majoritatea populaţiei ambelor state.
“Proiectul european este capital pentru Republica Moldova – declara, recent, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean – şi acest lucru poate fi atins, în primul rând, prin efortul intern al guvernului pro-european; noi avem datoria să îl susţinem, fără să intrăm în politica internă, pentru că, după alegerile legislative care vor avea loc, probabil, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, în Republica Moldova, să existe, în continuare, un partener pro-european la Chişinău.”
“În urma crizei din Ucraina, moldovenii au primit acces mai liber în UE”, notează, pe de altă parte, publicaţia The Wall Street Journal.
Modificarea reglementărilor este menită să întărească legăturile cu o ţară care, la fel ca Ucraina, este situată în vecinătatea Rusiei.
Liderii UE sunt îngrijoraţi de faptul că Moldova se va confrunta cu presiuni din ce în ce mai mari din partea Moscovei, pe măsură ce se apropie de semnarea unui acord de asociere cu UE, comentează ziarul American.