Certificatul digital și circulația în UE
Până acum, peste 1.750.000 de români au descărcat certificatul verde digital privind covid, care facilitează circulația în UE.
Corina Cristea, 13.08.2021, 11:58
Din 13 august, pentru trecerea frontierelor de stat la nivelul ţărilor Uniunii Europene sunt recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală şi ale rezultatului negativ al unui test doar certificatele digitale. Conținând un cod QR, acestea atestă faptul că posesorul este fie vaccinat cu unul dintre vaccinurile recunoscute de către UE, fie a trecut prin boală în ultimele şase luni, fie are un test negativ făcut în ultimele 72 de ore.
“Niciun alt document nu va permite trecerea frontierelor interne ale Uniunii sau intrarea într-un stat membru al Uniunii fără respectarea condiţiilor de carantină pe care le prevede legislaţia acestor state. Dar pentru a trece frontiera fără a sta în carantină este necesar acest document unic, folosit de toate statele membre, având aceleaşi caracteristici și care poate să fie descărcat pentru cetăţenii români pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro”, a precizat la un post TV particular, Andrei Ţărnea, directorul Departamentului de comunicare şi diplomaţie publică din Ministerul de Externe.
Noile prevederi se regăsesc în Regulamentul european privind certificatele digitale menite să faciliteze libera circulaţie pe durata pandemiei şi sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu şi pentru activităţile desfăşurate în interiorul teritoriului naţional al României, a precizat Grupul de Comunicare Strategică de la București. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) subliniază, la rândul său, că obligativitatea prezentării certificatului digital se referă numai la ţările care cereau astfel de documente, precum adeverinţa de vaccinare, teste sau dovada imunizării, precum şi la întoarcerea în România din state aflate pe listele galbenă şi roşie. Turiştii care se întorc dintr-o ţară aflată pe lista verde nu trebuie să prezinte certificatul digital şi nici nu intră în carantină, mai precizează asociaţia.
Certificatul digital are la bază un sistem unitar care garantează autenticitatea vaccinurilor sau a testelor, pentru a evita falsificarea acestora şi recomandăm descărcarea acestuia, care este foarte facilă, a explicat preşedintele ANAT, Dumitru Luca. Sunt locuri în care acest certificat digital este util şi în alte circumstanţe decât, pur şi simplu, trecerea frontierelor de stat. Sunt linii aeriene care solicită prezentarea acestui certificat înainte de îmbarcare, de exemplu.
În Franţa îţi este cerut acest document şi când te urci în tren, când intri în restaurant sau când mergi la muzeu, situație pe care o regăsim și în Italia, iar în Grecia certificatul digital este cerut la îmbarcare pe ferryboat. La polul opus, Bulgaria nu solicită prezentarea certificatului digital nici la frontieră. La București, după ultima actualizare a țărilor cu risc epidemiologic, pe lista roșie au intrat Turcia, Israel și Statele Unite, acolo unde sunt deja Spania, Grecia sau Marea Britanie. În schimb, Olanda și Malta, care se aflau pe lista roșie, au trecut pe cea galbenă în urma scăderii cazurilor de coronavirus. Noua listă intră în vigoare la jumătatea acestei luni.