Centru de recuperare pentru militarii români
În România, va fi construit un centru de recuperare a militarilor întorşi din teatrele de operaţii. O notă semnată de Daniela Budu.
Daniela Budu, 22.06.2018, 13:05
România va intra în rândul țărilor care dispun de un centru medical destinat special recuperării militarilor care se întorc din misiuni în teatrele de operații internaționale. Majoritatea țărilor membre NATO dispun deja de astfel de centre în care militarii răniți în misiuni sau cei care au suferit traume psihice beneficiază de îngrijiri speciale de recuperare. Şi militarii care s-au întors teferi din misiunile internaționale vor putea beneficia de serviciile centrului, asistența psihologică fiind foarte importantă în cazul lor.
Inițiativa inființării centrului, care va fi unic în zona de sud-est a Europei, aparține Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România. Asociaţia a obținut dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani a locației în care a funcționat fostul liceu militar de la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte (sudul României), instituție în care a fost instruit în tinerețe și fostul suveran al României, regele Mihai.
După primirea în folosință a terenului și a imobilelor aferente, asociația are la dispoziție cinci ani pentru a realiza investiția. Ministrul apărării, Mihai Fifor, a discutat cu responsabili din regiune despre realizarea centrului şi a anunţat, de asemenea, reabilitarea altui centru. Mihai Fifor: ‘Ne adresăm militarilor întorşi din teatrele de operaţii, este evident că este tot mai mare nevoie de astfel de centre de recuperare. În momentul de faţă avem în Afganistan aproape 700 de militari. A veni într-un centru de recuperare nu înseamnă neapărat că te-ai întors, să zicem, rănit din teatrul de operaţii. Tot anul viitor începe şi reabilitarea centrului de la Herculane, aşa cum am promis, pentru că intenţionăm ca pe teritoriul României să avem mai multe astfel de facilităţi’.
Cât priveşte începerea lucrărilor la centrul de lângă Târgovişte, senatorul Adrian Ţuţuianu a declarat că investiţiile într-un astfel de centru ar putea începe în 2019 dacă anul acesta sunt rezolvate toate aspectele legate de transferurile de proprietate şi sunt emise ordinele necesare la Ministerul Apărării. Anterior, Marius Apostol, veteran al frontului din Afganistan și președintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România, declara că speră ca centrul să fie inaugurat mult mai devreme, referindu-se la data de 11 noiembrie, când se sărbătorește Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații.
Mihai Fifor a mai anunţat că, tot în regiune, chiar în oraşul Târgovişte va fi construit şi un centru – etalon pentru mentenanţa echipamentelor militare, care va deveni centru – pilot la nivel naţional şi va beneficia de investiţii importante. Amintim că România participă la misiunea NATO din Afganistan cu 695 de militari. Alţi aproximativ 300 sunt desfăşuraţi în operaţii sub comanda UE, ONU şi OSCE în alte regiuni. În timpul misiunilor externe de până acum, 29 de militari români şi-au pierdut viaţa şi aproape 200 au fost răniţi