Centru de mentenanţă HIMARS la Bacău
Primul centru de mentenanţă HIMARS din Europa a fost inaugurat în România.
Mihai Pelin, 31.05.2024, 12:20
Primul centru de mentenanţă a sistemelor HIMARS din Europa a fost inaugurat la Bacău, în nord-estul României, în prezenţa ministrului apărării Angel Tîlvăr. Acesta a declarat că astfel România îşi asigură un avantaj strategic prin securizarea întreţinerii propriilor sisteme de acest tip în ţară.
În plus, noul centru are un impact şi asupra dezvoltării economice a zonei, a mai spus ministrul Apărării.
“Am reuşit să avem echipamente de cea mai bună calitate, de vârf tehnologic şi, nu în ultimul rând – aici mă refer şi la ceea ce vizăm pentru Armata României – echipamente care să ne asigure nevoile noastre operaţionale.
Apreciez faptul că 2.000 de oameni au un loc de muncă aici, la Bacău. Am avut ocazia să vizităm locurile în care îşi desfăşoară activitatea şi eu şi colegii care au făcut parte din delegaţia noastră considerăm că sunt locuri de muncă în care oamenii lucrează în condiţii bune.
Nu în ultimul rând, apreciez faptul că există o preocupare a acestei companii pentru învăţământ specializat. Învăţământul dual şi-a găsit locul aici, la Bacău, şi este un lucru foarte bun.”
În 2021, România a devenit primul utilizator european al acestui sistem. HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare, a precizat Ministerul Apărării Naționale.
Centrul de la Bacău este realizat în parteneriat cu Lockheed Martin, companie americană cu care există o colaborare şi pentru mentenanţa elicopterelor Black Hawk şi a avioanelor F-16 ale României.
Angel Tîlvăr a apreciat înfiinţarea centrului ca pe o realizare de excepţie, prin care România îşi face intrarea în reţeaua globală a facilităţilor de mentenanţă şi suport logistic pentru unul dintre cele mai performante şi avansate sisteme de artilerie la acest moment.
Ministrul a reiterat determinarea instituţiei pe care o conduce de a conecta industria naţională de apărare la toate programele de înzestrare pe care le planifică, atât pe partea de mentenanţă a echipamentelor de ultimă generaţie prevăzute pentru dotarea forţelor armate, cât, mai ales, pe integrarea producţiei, în proporţiile cele mai mari posibile, în țară. România a achiziţionat trei astfel de sisteme. Primele două au fost primite în 2021 şi 2023, urmând ca al treilea să fie livrat anul acesta.
HIMARS este un lansator de rachete multiplu, cu bătaie lungă, operat de o echipă formată din trei oameni – un șofer, un trăgător și un comandant. Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic. Sunt suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului, adaptându-se astfel la schimbarea tacticilor de război. Cu o precizie de atac remarcabilă, sistemul poate lansa rachete ghidate de GPS, care pot atinge ținte aflate la 80 km depărtare. Mai mult de atât, este capabil să lanseze proiectile care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km.