Centenarul Marii Uniri
România i-a omagiat, pe 1 Decembrie, pe cei care, acum 100 ani, au înfăptuit unirea tuturor românilor într-un stat naţional unitar.
Roxana Vasile, 03.12.2018, 12:37
Pe 1 Decembrie, România a sărbătorit 100 de ani de la crearea statului naţional unitar. Cu prilejul Zilei Naţionale şi a Centenarului, aproximativ 450 de manifestări publice au fost organizate în toată ţara. Şi, în ciuda unui frig pătrunzător – a fost cel mai rece 1 Decembrie din ultimii 60 de ani – sute de mii de români, cu mic, cu mare, au ţinut să ureze României ‘La mulţi ani’ în stradă.
La Bucureşti, dimineaţa, a avut loc cea mai mare paradă militară din ultimele decenii, moment unic atât prin numărul celor care au trecut pe sub Arcul de Triumf, cât şi a tehnicii de luptă prezentate. Au defilat 4.000 de militari, din care peste 500 de soldaţi din 20 de ţări partenere şi aliate. Au fost prezentate peste 200 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 50 de aeronave au survolat Capitala. Tehnica de luptă a inclus, în premieră, sistemul de rachete antiaeriene Patriot şi blindatele Piranha 5, transportoare cu nivel maxim de blindaj, care, din acest an, sunt fabricate în România.
Întreaga atenţie s-a mutat, apoi, după-amiaza, către Alba Iulia, oraşul din centrul ţării unde, pe 1 Decembrie 1918, a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România. Acolo a fost o altă paradă militară, cea mai amplă de când se organizează asemenea ceremonii în oraşul Unirii. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române majoritare, Daniel, şi Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, au oficiat o slujbă în faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, iar preşedintele ţării Klaus Iohannis a inaugurat Podul Unirii şi Monumentul Marii Uniri.
Români veniţi la Alba Iulia din toate colţurile ţării, dar şi de peste hotare au sărbătorit Centenarul şi prin cântec, interpreţi din toate regiunile istorice aducând în oraşul Marii Uniri tradiţiile şi portul din locurile de baştină. Nu a lipsit nici „marea unire a bucătarilor”, care au gătit zeci de mii de porţii de mâncare oferite gratuit tuturor celor care au venit la Alba Iulia, devenită pentru o zi, integral pietonală. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii. Tot la Alba Iulia a avut loc o nouă ediţie, a 21-a, a Congresului Spiritualităţii Româneşti, menit să consolideze unitatea românilor din ţară cu cei care se află în comunităţile istorice sau care au ajuns să trăiască în afara ei din motive economice.
Că, pe 1 Decembrie, diaspora a fost cu gândul şi cu sufletul la România o atestă, de altfel, numeroasele manifestări în special culturale organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român şi de Misiunile diplomatice ale României în străinătate. Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat pe toţi românii, fie că sunt în ţară sau în afara ei, ca, uniţi în jurul unor valori precum democraţia, libertatea şi egalitatea în faţa legii, să construiască împreună România următorului secol.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă şi-a exprimat dorinţa ca românii să intre în al doilea secol de existenţă a României Mari repetând exemplul părinţilor fondatori, pentru a duce la bun sfârşit proiectele strategice pe care şi le-au propus pentru ţară.