Centenarul Marelui Război
Ceremonie impresionantă de comemorare a Centenarului bătăliei de la Mărăşeşti, în memoria celor care au luptat în cea mai importantă operaţiune militară a Armatei Române din Primul Război Mondial.
România Internațional, 07.08.2017, 12:31
August 2017 – un secol de la bătălia de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial, când Armata Română a oprit in urma unor lupte crâncene înaintarea trupelor germane şi austro-ungare. În cinstea eroilor care s-au jertfit atunci, autorităţile au pregătit, duminică, ceremonii impresionante la Mausoleul de la Mărăşeşti, din estul tarii. Mii de persoane, alaturi de cele mai înalte oficialităţi ale statului, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai corpului diplomatic, ai partidelor politice şi ai cultelor au dorit să aducă un omagiu celor peste 25.000 de militari români care au murit, au fost răniţi sau au fost daţi dispăruţi în vara acelui an.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că anul 1917 a fost pentru România cea mai grea perioadă din existenţa ei modernă, când ţara era ameninţată nu doar de armatele străine, ci şi de pericolul bolşevismului. Viitorul Romaniei a fost salvat – a spus preşedintele – de eroismul armatei şi de coeziunea societăţii în jurul unui proiect pentru o ţară nu doar unită, dar şi mai democratică şi mai incluzivă. El a menţionat meritul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, al guvernului şi al politicienilor epocii că au însufleţit naţiunea.
Deciziile de atunci sunt exemple de legiferare cu responsabilitate şi asumare a datoriei până la sacrificiu, a subliniat Klaus Iohannis. El a evocat cu recunoştinţă sprijinul misiunii militare franceze sub comanda Generalului Berthelot, care a contribuit semnificativ la victoriile din vara anului 1917 şi a adus un omagiu şi militarilor ruşi căzuţi în luptă, pe câmpul de bătălie de la Mărăşeşti, alături de ostaşii români. La un secol de atunci, a mai spus preşedintele, România este un stat puternic, pe care aliaţii şi partenerii se pot baza, pilon de securitate în această regiune, iar acest lucru se datorează în mare măsură şi Armatei Române.
El a adăugat că astăzi, când valorile UE sunt atacate de populism şi demagogie, rememorarea Primului Război Mondial este un prilej pentru a pune în valoare semnificaţia sa actuală, în acest moment de cotitură în istoria Europei şi a lumii. Klaus Iohannis: „Între aspiraţiile naţiunii române şi viziunea părinţilor fondatori ai Europei unite există o deplină concordanţă. Ea este dată de preţuirea libertăţii şi de aspiraţia către o societate în care legea este egală pentru toţi.”.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a menţionat şi el sacrificiile şi eroismul Armatei Române: „Mărăşeşti rămâne veşnic în conştiinţa naţională ca simbol al determinării poporului român şi în patrimoniul gloriei noastre militare.” Eroii de la Mărăşeşti au fost comemoraţi şi de membrii Familiei Regale a României printr-o ceremonie religioasă la Săvârşin. Principesa Moştenitoare Margareta a spus că tinerii trebuie să-şi cunoască istoria şi a subliniat cât de importantă a fost aceasta pentru viaţa lor de acum.