Ce se întâmplă în Transnistria?
O serie de incidente cu autor necunoscut au avut loc în regiunea separatistă prorusă Transnistria din Republica Moldova.
Leyla Cheamil, 28.04.2022, 11:29
După escaladarea crizei din Ucraina, situația a început să fie tensionată și în Transnistria, regiune separatistă rusofonă din estul Republica Moldova, fost stat sovietic, vecin la vest cu România și a cărui populație este majoritar românofonă. În Transnistria controlată de Rusia au avut loc, în ultimele zile, o serie de incidente cu autor necunoscut, care suscită temeri privind extinderea conflictului ruso-ucrainean. Două explozii s-au produs în localitatea Maiac, unde două turnuri de comunicaţie de la Centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, fără a se înregistra victime.
Aşa-zisul ministerul de Interne de la Tiraspol susține că, în urma exploziilor, au fost scoase din funcţiune două antene care retransmiteau posturi de radio din Federaţia Rusă. Deflagraţiile s-au înregistrat la o zi după ce sediul serviciului de securitate de la Tiraspol a fost atacat cu lansatoare de grenade. Totodată, autoritățile de la Chișinău au confirmat focuri de armă la graniţa cu Ucraina, la circa doi kilometri de depozitul de armament şi muniţii de la Cobasna. În acest context, Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova a anunţat că monitorizează evoluţia situaţiei de securitate în regiunea transnistreană şi a îndemnat la calm.
În acest timp, liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, a declarat că urmele atacurilor conduc în Ucraina, care, la rândul ei, acuză Moscova că încearcă să destabilizezeˮ regiunea separatistă Transnistria. Fără a merge atât de departe încât să atribuie Moscovei responsabilitatea pentru explozii, aşa cum face Kievul, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a declarat că Washingtonul rămâne preocupat în faţa oricărei tentative potenţiale de escaladare a tensiunilor.
La rândul său, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat că Franţa susţine stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în faţa riscurilor de destabilizare al căror obiect poate fi ea. Sprijinul nostru pentru Republica Moldova, expusă în special consecinţelor războiului din Ucraina, va continua în mod hotârâtˮ, se menţionează într-un comunicat acelaşi document al Ministerului de Externe de la Paris.
La București, ministerul Apărării Naţionale precizează că, în perioada curentă, Armata României nu are militari în Republica Moldova, pentru a participa la exerciţii sau alte forme de instruire în comun. Clarificările vin în contextul în care o publicaţie de limbă rusă a distribuit informaţii false, potrivit cărora România intenţionează să atace Transnistria cu sprijinul NATO, urmând apoi să anexeze Republica Moldova și menţionând că, deja, pe teritoriul Republicii Moldova ar fi fost dislocaţi militari români.