Ce-i îngrijorează pe români?
Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România, dat publicităţii săptămâna aceasta, se doreşte o radiografie a stării de spirit de moment a românilor.
Roxana Vasile, 02.08.2013, 11:32
Creşterea preţurilor, pierderea locului de muncă şi diminuarea veniturilor sunt principalele îngrijorări ale românilor, cărora li se adaugă angoasa legată de înrăutăţirea stării de sănătate şi teama de calamităţi naturale şi de posibilitatea unui conflict sau a unui război în zonă.
Deşi procentul celor îngrijoraţi de creşterea preţurilor a scăzut de la peste 34 la mai puţin de 30, el este, totuşi, destul de ridicat. Majoritatea celor chestionaţi spun că preţul energiei şi al carburanţilor a crescut faţă de anul trecut, că este mai mare decât în alte ţări europene şi că, iarna, până la jumătate din venitul mediu al celor mai multe gospodării se duce pe plata facturilor aferente.
In privinţa pierderii locului de muncă, aceasta a devenit o preocupare pentru încă 6% dintre români, numărul lor crescând de la 22,4%, în februarie, la 28,6% în luna iulie. A crescut uşor şi măsura în care românii sunt îngrijoraţi de diminuarea veniturilor, de la aproape 16 la 17,5%.
Una peste alta, doar 22,2 procente din cei intervievaţi nu se arată neliniştiţi de viitor, apreciind că direcţia în care merge România este bună. Majoritatea covârşitoare – 65,5% – cred, dimpotrivă, că ţara merge pe un drum greşit. Nemulţumirea nu este de ieri, de azi. Ea – explică sociologii – este tradiţională şi este rezultatul atât al unei inerţii a percepţiilor negative acumulate în ultimii ani de criză economică, cât şi al întârzierii măsurilor de redresare economică şi socială pe care populaţia le aşteaptă.
Pe de altă parte, printre întrebările cuprinse în sondaj figurează şi unele legate de forma de guvernământ pe care şi-o doresc românii. In cazul unui referendum privind trecerea României la monarhie, 41% dintre repondenţi ar vota pentru menţinerea republicii. Dacă, totuşi, România ar deveni monarhie – în favoarea căreia s-ar pronunţa 27,2% din cetăţeni – aproape o treime din români cred că pe tron ar trebui să urce fostul suveran Mihai I, în timp ce 19% îşi exprimă opţiunea pentru fiica sa, principesa Margareta. Dacă peste jumătate dintre români sunt de acord cu ideea că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic, este ales de cetăţeni şi nu deţine poziţia prin naştere asemenea unui monarh, în schimb peste 4 din 10 consideră că monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide şi, astfel, poate arbitra echidistant viaţa politică.
Sondajul a fost realizat la comanda unui cotidian national din Romania , în perioada 12-21 iulie 2013, pe un esantion de 1.050 de persoane din 37 de judeţe ale ţării şi capitala Bucureşti. Eroarea maxim admisă a datelor este de plus-minus 3%.