Ce fel de Brexit?
Aşa cum s-a decantat la summitul special de la Bruxelles, prioritatea europenilor la negocierile privind plecarea Marii Britanii din Uniune este garantarea drepturilor cetăţenilor afectaţi.
Bogdan Matei, 02.05.2017, 12:57
România doreşte ca discuţiile asupra Brexitului să se desfăşoare rapid şi să clarifice toate aspectele care îi vizează pe românii ce trăiesc şi muncesc în Marea Britanie. În numele Bucureştiului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că liderii europeni se aşteaptă ca Londra să-şi respecte angajamentele deja asumate. Este foarte important ca întregul proces să pună oamenii pe primul loc – a punctat şeful statului. Klaus Iohannis:
Pentru noi este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să se clarifice toate aspectele, nu numai reşedinţă, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv un lucru, de exemplu, cum este pensia, pentru că sunt în toată Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că îşi pot stabili reşedinţa şi îşi pot găsi locuri de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat cu familii foarte mulţi şi aceste lucruri trebuie obligatoriu să fie respectate.”
Eu pot să ofer românilor toate garanţiile pe care le oferă UE 27 şi acestea sunt multe. Suntem hotărâţi să negociem în aşa fel încât cetăţenii, inclusiv românii, să aibă toate drepturile. În contrapartidă, suntem dispuşi să negociem şi drepturile cetăţenilor Marii Britanii în statele membre”, a mai spus Iohannis. El a adăugat că liniile directoare în baza cărora se va negocia Brexitul, adoptate în unanimitate de liderii comunitari, urmăresc tocmai securizarea drepturilor acestor oameni.
O a doua chestiune care va fi negociată se referă, notează comentatorii, la partea financiară, iar preşedintele Iohannis a menţionat că statele membre se aşteaptă ca Marea Britanie să-şi respecte angajamentele asumate înaintea declanşării Brexitului. De la Londra, lucrurile se văd, însă, uşor diferit. Premierul Marii Britanii, Theresa May, a spus că e optimistă în privinţa soluţionării statutului cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici din Uniune, dar a respins apelurile Bruxellesului ca Londra să-şi rezolve angajamentele financiare înaintea începerii negocierilor pentru Brexit.
Criza acută, atât instituţională, cât şi de imagine, pe care Brexitul a provocat-o Uniunii e departe de a se resorbi. Calificat drept un pro-european devotat, cel puţin în contrast cu lidera eurofobă a extremei drepte, Marine Le Pen, candidatul centrist la preşedinţia Franţei, Emmanuel Macron, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a evita scenariul ieşirii Parisului din blocul comunitar. În cursul acestor alegeri am apărat constant ideea şi politicile europene, pentru că sunt lucruri extrem de importante pentru poporul francez şi pentru locul ţării noastre în contextul globalizării, dar disfuncţionalitatea Uniunii nu mai este sustenabilă – a conchis virtualul câştigător al scrutinului prezidenţial.