Ce buget pentru UE?
Parlamentul European a votat propunerea pentru bugetul din 2025 al Uniunii.
Roxana Vasile, 24.10.2024, 11:59
Parlamentul European a votat, miercuri, propunerea sa pentru bugetul de anul viitor al Uniunii. Este vorba de 201 miliarde de euro. Nu e, însă, varianta finală, pentru că Parlamentul comunitar trebuie să ajungă la o înţelegere cu Consiliul. Aceasta, în condițiile în care Consiliul, reprezentat de șefii de Stat și de Guvern, ar vrea ca Uniunea Europeană să investească cu circa 10 miliarde mai puțin. De părere contrară, parlamentarii spun că este nevoie de bani mai mulți, dată fiind situaţia uşor fragilă din punct de vedere economic.
De partea cealaltă, Consiliul vrea prudenţă şi spune că nu dorește să pună presiune pe bugetele naţionale sau asupra populaţiei. Parlamentul European pune accent pe politicile comune ale blocului comunitar, pe când Consiliul se concentrează mai mult pe problemele la nivel naţional.
Europarlamentarul român Victor Negrescu este unul dintre cei doi negociatori ai Legislativului în relația cu Consiliul. Iată care e viziunea lui: ʺVersiunea Parlamentului European oferă mai multe oportunităţi pentru statele membre, pentru că noi am încercat să integrăm acele măsuri care au un efect imediat în viaţa cetăţenilor. Fie că vorbim de Erasmus sau de Mecanismul pentru Protecţie Civilă, sunt mecanisme directe de intervenţie. Că vorbim de agricultură şi sprijinul pentru tineri fermieri sau că vorbim de îmbunătăţirea infrastructurii de transport, din nou, vedem că aceste programe au un efect imediat în creşterea nivelului de trai.ʺ
În plus, varianta de buget propusă de Parlamentul European avantajează toate statele cu contribuţii mai mici la bugetul european, care au de câştigat, apoi, de pe urma distribuţiei banilor prin programele şi politicile comunitare. Care sunt avantajele pentru România?
Din nou, Victor Negrescu: ʺM-aş referi aici, în mod special, la sprijinul oferit de Parlamentul European pentru programul dedicat protecţiei frontierelor, în care menţionăm sprijinul pentru aderarea completă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. M-aş referi aici la coordonarea sistemului de securităţi sociale, care ar permite diasporei europene, inclusiv cea românească, să îşi transfere mai uşor drepturile şi beneficiile sociale, inclusiv pensiile, dintr-un stat în celălalt. Mă refer aici la sprijinul consistent pentru zona de agricultură sau mă refer la sprijinul consistent pentru Republica Moldova, care este mai mare decât cel propus de Consiliu.ʺ
Parlamentul şi Consiliul vor începe negocierile la care va participa, desigur, și Comisia Europeană. Și ea are propria variantă de buget, a treia, dar foarte apropiată de cea a Parlamentului. Bugetul Uniunii ar trebui adoptat în a doua jumătate a lui noiembrie.