Ce aşteaptă antreprenorii de la viitorul guvern?
Antreprenorii au atras atenţia asupra pericolului unei recesiuni economice în România în 2025 și au cerut viitorului executiv să ia măsuri.
Corina Cristea, 17.12.2024, 11:45
Reuniți, luni, în cadrul unui eveniment de specialitate desfășurat online, antreprenorii au atras atenţia asupra pericolului unei recesiuni economice în România în a doua parte a anului 2025 și au cerut viitorului executiv să ia măsuri pentru evitarea acestui scenariu. Ei au amintit că 2024 a fost un an extrem de provocator, în care mediul de afaceri s-a confruntat, pe lângă contextul economic şi geopolitic dificil, şi cu o instabilitate semnificativă pe plan intern, pe partea fiscal-bugetară.
“România se află într-un context extrem de fragil, fiind singura ţară din UE care combină deficite gemene mari: avem un deficit bugetar estimat de 7,9% şi un deficit de cont curent de 8,4%, dar cu prezumţii foarte mari de a creşte până la finalul anului 2024. Pentru că datele statistice arată că, în ultimii cinci ani, în luna decembrie, deficitul de cont curent creşte cu cel puţin 1,5, mai ales în contextul în care 2024 a fost marcat de alegeri”, a amintit Cristina Chiriac, președinta Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).
Iar în primul semestru al lui 2025 vor fi din nou alegeri electorale. Președinta CONAF: “Cred că dacă vrem să nu ajungem într-o zonă de recesiune economică, trebuie să ajustăm deficitul bugetar şi cel de cont curent fără a adopta măsuri dificile. Adică trebuie să reducem cheltuielile publice, în special cele din zona celor neproductive, trebuie să creştem eficienţa colectării veniturilor fiscale şi să evităm supraîncărcarea fiscală asupra mediului de afaceri.”
Oamenii de afaceri au mai spus că în condiţiile actuale, când bugetele trebuie modificate aproape la fiecare trei luni pentru a le adapta la modificările fiscale sau legislative, companiile antreprenoriale nu mai au cum să lucreze cu bugete multianuale, cum să întocmească planuri de afaceri sau să realizeze prognoze pentru viitor.
Nevoia de predictibilitate a fost subliniată şi de Feliciu Paraschiv, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România: “Avem probleme mari cu deficitul bugetar, avem probleme cu o inflaţie persistentă, astea vin la pachet. Dar dacă mergem un pic mai atent, ne uităm că avem o impozitare incertă, cu schimbări legislative mai multe ca niciodată. (…) Nici nu ne puteam aşeza să ne facem un plan pe următoarele luni, că mai apărea ceva.”
Antreprenorii au mai punctat şi importanţa ţinerii sub control a inflaţiei, dar şi a evitării aplicării unor alte măsuri similare celor de genul e-Factura sau e-Transport, care au îngreunat activitatea companiilor. Ei au făcut, totodată, apel la clasa politică să utilizeze expertiza din mediul de afaceri şi să adopte măsurile ce vizează funcţionarea economiei numai după consultări reale cu toate părţile interesate.