Cazul fotbalistului Gică Popescu
Mulţi români au fost sensibilizaţi de cazul fostului mare fotbalist Gică Popescu, ajuns în închisoare. Graţierea sa a ajuns temă de dezbatere naţională.
Florentin Căpitănescu, 10.03.2014, 11:42
Unul dintre cele mai bune produse ale fotbalului românesc în ultimii 30 de ani, fostul internaţional Gică Popescu, aflat într-un moment delicat în viaţa personală, este în miezul unui polemici care a căpătat dimensiune naţională. Peste 20 de mii de persoane au semnat o petiţie on-line în care se cere graţierea lui Popescu, recent condamnat la peste trei ani de închisoare cu executare, pentru implicarea sa, alături de alte şapte personaje din fotbal, într-o schemă financiară ce a păgubit statul cu 1,5 milioane de dolari şi patru cluburi cu 10 milioane.
Semnatarii petiţiei evocă, în principal, cariera de excepţie pe care şi-a construit-o Popescu, cel care, între altele, a bifat 115 selecţii pentru naţională şi a purtat pe braţ banderola de căpitan la celebra FC Barcelona. În plus, ei amintesc şi de faptul că, în urmă cu câţiva ani, Popescu a achitat prejudicul care i s-a imputat. De la politicieni de rang înalt, cum sunt premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, până la jurnalişti, de la foşti colegi din aşa-numita generaţie de aur, în frunte cu Gheorghe Hagi, până la simpli cetăţeni, nu puţini sunt cei care s-au transformat, rând pe rând, în avocaţi ai cauzei lui Popescu.
Pe malul celălalt al dezbaterii se află cei pentru care actul de justiţie este mai presus de orice şi, mai ales, de oricine. Aceştia nu ezită să vorbească de ceea ce ar putea deveni un precedent periculos, în cazul în care graţierea, apanajul exclusiv al şefului statului, ar fi aplicată. Însă, dincolo de toate, cert este că imaginea publică a fostului fotbalist a fost serios avariată de sentinţă, mai ales că trecutul său este umbrit şi de o colaborare, învăluită încă în mister, cu Securitatea, organul represiv al regimului comunist.
Pe de altă parte, cazul Gică Popescu pune faţă în faţă şi două simboluri: cel al unui sportiv de înaltă ţinută – un adevarat ambasador, cum îl numesc susţinătorii săi -, cu cel al justiţiei, cea care dă, în sfârşit, semnale de forţă şi indepenţă, după ce, ani la rândul, a lăsat impresia că schioapată în dosarele grele. Pentru Popescu, “Dosarul Transferurilor”, cum a fost numit de presă, a pus capăt şi ambiţiilor sale de a deveni administrator al fotbalului românesc.
Verdictul a fost dat cu o zi înaintea alegerilor pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal (FRF), funcţie la care Popescu aspira de foarte mulţi ani. Din nefericire pentru el, în loc să ajungă la cel mai râvnit birou al FRF, Gică Popescu a ajuns într-o celulă.