Cât de pregătită este România pentru un cutremur
Pe 4 martie, România a comemorat 40 de ani de la devastatorul cutremur din 1977, cel mai grav care a lovit ţara, situată în zona de contact a două placi tectonice.
Mihai Pelin, 06.03.2017, 11:51
Bucureştiul rămâne vulnerabil în faţa unui mare seism – avertizează autorităţile, care spun că un cutremur asemenea celui din 4 martie 1977 ar avea aceleaşi efecte devastatoare ca acum 40 de ani. Potrivit statisticilor, 800 dintre cele peste 130 de mii de clădiri din capitală ar putea avea mari probleme în cazul unui astfel de fenomen. Primăria Capitalei vrea să modifice legislaţia, pentru a permite evacuarea cu uşurinţă a proprietarilor din aceste imobile şi să înceapă consolidarea lor.
Probleme sunt, însă, şi la nivel naţional, ministrul dezvoltării, Sevil Shhaideh, subliniind că primăriile nu cer bani pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic: Sevil Shhaidehn: “Gradul de absorbţie al acestui program nu depăşeşte 10% din suma alocată. Şi anul acesta avem alocate 25 de milioane de lei pentru finanţarea clădirilor cu risc seismic. Aşteptăm solicitările autorităţilor locale. Sunt nişte condiţii speciale de intrare în program, pentru a le finanţa în vederea consolidării.”
Educarea populaţiei pentru a şti cum să reacţioneze în timpul unui cutremur duce la salvarea multor vieţi, a apreciat, la rândul său, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat. În opinia lui, pregătirea în cazul unui seism este foarte importantă: “Noi cu ce ne-am ocupat în ultimii ani: educarea populaţiei. Pentru că noi considerăm că primul factor important, în reacţie la astfel de dezastre, este individul, omul de rând. Dacă fiecare dintre noi este pregătit şi ştie măcar cum să se comporte în primele minute, deja putem salva vieţi din momentul respectiv.”
Posibilitatea de a anticipa când se va produce un seism puternic nu există, a explicat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu. El a amintit, însă, că România se numără printre puţinele ţări care sunt conectate la un sistem performant de avertizare a unui cutremur: “În prezent nu există nicăieri în lume posibilitatea să se facă o prognoză cu mult timp înainte de cutremur. Singurul instrument dezvoltat în acest moment în lume sunt aceste sisteme de alertare seismică care sunt operative în Japonia, Mexic, Taiwan şi România, sisteme care informează autorităţile astfel încât, cu 35 de secunde înainte, ele pot utiliza semnalul ca să îşi oprească activitatea.”
Situaţia era alta în 1977, când în România s-a produs cel mai violent cutremur din perioada postbelică, în care au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Bucureşti. Atunci au fost distruse sau grav avariate circa 32 de mii de locuinţe, iar seismul a generat o criză economică şi socială pe care, potrivit istoricilor, dictatura comunistă din epoca n-a mai putut-o surmonta până la prabuşirea sa, în decembrie 1989.