Carduri pentru sistemul de sănătate din România
Controversatele carduri de sănătate au devenit operaţionale în România, iar problemele nu au întărziat să apară.
Corina Cristea, 05.05.2015, 13:28
Sute de mii de asiguraţi
încă nu au intrat în posesia cardului, iar cei care se prezintă cu documentele
aşteaptă zeci de minute ca acestea să fie activate. Vasile Ciurchea,
preşedintele CNAS, a explicat că pot exista unele întârzieri în sistem cauzate
de numărul mare de accesări pe secundă, peste 9 mii, şi a făcut apel la
înţelegere şi calm în cazul problemelor inerente apărute la implementare.
Gândit să optimizeze procesul de asistenţă medicală din România, sistemul cardului de sănătate, intrat în vigoare la începutul acestei luni, deocamdată a bulversat pe toată lumea. Sistemul informatic funcţionează cu dificultate, iar consultaţiile se prelungesc din cauza problemelor întâmpinate la activarea cardurilor. Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Sandra Alexiu, explică ce probleme au apărut:
Pentru pacienţii care nu aveau cardurile activate operaţiunea de activare a cardului a fost extrem de mult îngreunată, la majoritatea chiar n-a mers. În ceea ce priveşte pacienţii care aveau deja cardul activat, o parte dintre ei au apărut cu eroare de card blocat şi la marea majoritate consultaţiile s-au făcut în timp foarte-foarte îndelungat. De la o consultaţie de 15 minute s-a ajuns la consultaţie de aproape o oră.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, spune, însă, că folosirea cardului de sănătate nu blochează sistemul informatic, ci doar crează o întârziere în răspuns şi estimează că toate probleme vor fi rezolvate în cel mult două săptămâni. Vasile Ciurchea:
Vom folosi cardul, cu toate riscurile. Atâta timp cât noi oferim servicii şi cardul trebuie folosit. Va fi o perioadă în care sistemul va răspunde mai încet, furnizorii sunt nervoşi, pacienţii sunt, la fel, nervoşi, dar dacă înţeleg că primesc serviciile, dacă furnizorii înţeleg că acele servicii vor fi decontate, eu zic că lucrurile vor intra în normal într-un timp scurt, în două săptămâni nu cred că vor mai fi probleme.
Serviciile medicale sunt acordate şi persoanelor care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate, a mai spus Vasile Ciurchea. Preşedintele CNAS a făcut apel la furnizorii de servicii medicale şi la pacienţi să înţeleagă importanţa introducerii acestui sistem şi să privească cu înţelegere şi calm eventualele probleme inerente apărute la implementare. Vasile Ciurchea:
Ai card, îl foloseşti. Nu ai card, din diverse motive, ai nevoie de un serviciu medical, îl primeşti, iar acest serviciu medical va fi decontat. Copiii nu au nevoie de card pentru că li se oferă toate serviciile. La farmacie ai cardul, foloseşti cardul proprietarului reţetei sau al aparţinătorului. Nu ai cardul, sunt datele de pe buletin care trebuie să fie scrise de către cel care ridică reţeta.
Vasile Ciurchea a adăugat că cei care încalcă aceste prevederi legale riscă sancţiuni, ce pornesc de la avertisment şi pot ajunge până la întreruperea contractului cu Casa de Asigurări.