Cardul de sănătate, în funcţiune
De la 1 mai, în România este obligatoriu cardul de sănătate.
Roxana Vasile, 08.05.2015, 13:11
De la declaraţii liniştitoare ale guvernanţilor, până la scene frizând isteria, asezonate cu legende fanteziste: aceasta pare să fie ‘aventura’ implementării, în România, a cardului de sănătate, care ţine capul de afiş al atenţiei opiniei publice şi, implicit, al presei.
De posesia unui card de sănătate, obligatoriu începând cu 1 mai, este condiţionată orice decontare a consultaţiilor la medicul de familie sau la spital şi eliberarea, în farmacii, de medicamente compensate. Or, la nici o săptămână de la intrarea lui în funcţiune, doctorii se plâng că sistemul informatic de citire a cardurilor nu este pe deplin funcţional, avertizând asupra haosului şi a nemulţumirilor din rândul pacienţilor, care, în plus, nu au primit, toţi, sesam-ul de plastic cu pricina.
Pe de o parte, autorităţile declară că, până acum, au fost activate 5 milioane de carduri de sănătate. Mai mult, Casa Naţională de Asigurări spune că programul este perfect funcţional, dar că probleme au apărut din cauză că o parte a furnizorilor de servicii medicale, deşi au beneficiat de o perioadă de pregătire, utilizează cardul pentru prima dată. În plus, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a dat asigurări că, joi, nu au mai fost probleme cu softul care asigură funcţionarea cardului de asigurat şi că majoritatea medicilor şi a furnizorilor şi-au făcut datoria, de la zi la zi numărul serviciilor medicale furnizate în baza lui fiind tot mai mare.
Pe de altă parte, însă, televiziunile se întrec în a difuza reportaje cu busculadele de la sediul unor Case de Asigurări de Sănătate, luate cu asalt de persoane care încearcă să îşi recupereze cardul pe care alţi concetăţeni ai lor l-au primit de luni bune, la domiciliu, prin poştă. Numai la Bucureşti, în primele 6 zile ale acestei luni, au fost primite 7.000 de solicitări în acest sens pe internet şi 3.000 pe hârtie.
Pentru a nu se mai înghesui inutil la ghişee, populaţiei i se recomandă ca, înainte de a solicita cardul, să verifice online, pe site-ul Casei, dacă a fost emis sau nu. Iar celor care au trimis cereri, să aştepte să fie anunţati telefonic când trebuie să se prezinte pentru a-l ridica. Oricum, deocamdată medicii sunt obligaţi să-i trateze pe pacienţi, dacă sunt asiguraţi, chiar şi în situaţia în care nu prezintă cardurile, iar Casa de Asigurări de Sănătate promite că va deconta serviciile.
De o ‘decontare’, dar de natură ceva mai specială, a fost vorba, zilele acestea, şi când unii au susţinut că posesori de card de sănătate, din lipsă de informare sau educaţie, ar fi încercat să-l introducă în bancomatele bancare. Băncile au verificat şi nu au găsit niciun card de asigurat – au spus guvernanţii, care cred că întrevăd în această legendă pare-se fantezistă o stratagemă nereuşită a celor care se opun implementării sistemului.