Când vor fi relaxate restricțiile?
Ca și în alte țări afectate de coronavirus, în România începe să se vorbească din ce în ce mai insistent despre perioada post-pandemie și despre necesitatea relaxării restricțiilor. Autoritățile privesc lucrurile cu prudență.
Eugen Coroianu, 21.04.2020, 11:31
Eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor nu sunt avute în vedere pentru perioada imediat următoare din raţiuni de securitate sanitară, susţine Grupul de Comunicare Strategică de la București, după ce în spaţiul public au fost lansate diverse propuneri în acest sens. Grupul arată, într-un comunicat, că măsurile instituite până în acest moment îşi dovedesc eficienţa în combaterea răspândirii noului coronavirus şi se impune respectarea strictă a acestora şi în perioada imediat următoare. Dezbaterile referitoare la ridicarea graduală a restricţiilor trebuie să ţină cont de evoluţia epidemiologică, precum şi de necesitatea prevenirii riscurilor unui alt val de infectare.
Autorităţile fac permanent estimări asupra evoluţiei răspândirii virusului, care se bazează în primul rând pe comportamentul social şi pe rata de conformare a cetăţenilor faţă de măsurile deja adoptate. După cum mai mulți specialiști s-au exprimat în spațiul public, autoritățile române așteaptă o perioada de aproximativ 10 zile pentru a vedea dacă perioada Sărbătorilor Pascale, în care activitatea socială a fost ceva mai ridicată, va avea vreun impact în evoluția epidemiei.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru: „Noi încă suntem pe pantă ascendentă a curbei, încă suntem în creşterea numărului de cazuri, în creşterea numărului de decese. Având în vedere momentul infectant în această perioadă, în care o parte au respectat, o parte nu au respectat izolarea şi distanţarea socială, putem vedea la 10 zile şi facem o evaluare a acestei curbe. În momentul în care am ajuns spre un vârf, urmărim în două săptămâni scăderea numărului de cazuri noi şi a numărului de decese, precum şi evoluţia în anumite focare, care sunt constituite sau chiar în acest moment se constituie. După începutul lunii mai, până după 15 mai, putem să ne gândim şi la o relaxare, dar, repet, nu suntem încă în momentul în care să gândim relaxări.”
Ministrul Tătaru a subliniat că nu se vor impune restricţii speciale vârstnicilor şi nici izolarea acestora, susţinând că, atunci când autorităţile vor lua decizia de a relaxa restricţiile, acestea vor viza toate grupele de vârstă. Precizările vin după ce în spațiul public au circulat speculații în acest sens care au produs emoție și nemulțumire. Demnitarul de la Bucureşti a mai spus că măsurile de relaxare vor fi diferențiate geografic în funcție de răspândirea virusului și de focare.
„Se vor deschide parţial nişte sectoare de muncă sau anumite magazine, în anumite centre mai mari, dar păstrând distanţarea socială şi izolarea. Pentru anumite localităţi şi focare se va începe cu o relaxare a numărului de ore în care putem ieşi, inclusiv vârstnicii. Se va începe cu o anumită relaxare a zonelor în care putem merge. Sunt lucruri pe care le vom adopta în dinamică şi pentru fiecare focar sau localitate în parte şi la momentul în care vom vedea că zona este sigură. Avem stare de urgenţă până pe 15 mai, iar după aceea să ne gândim la reevaluare” – a conchis ministrul Sănătății. În analiza referitoare la eventualele măsuri de relaxare a restricţiilor se va ţine cont de recomandările Comisiei Europene, precum şi de coordonarea cu celelalte state ale Uniunii.