Când va intra România în spaţiul Schengen
Comisia Europeană sprijină aderarea României în Spațiul Schengen.
Leyla Cheamil, 03.06.2021, 11:33
Comisia Europeană a cerut, miercuri, Consiliului să dea undă verde cât mai curând posibil” aderării României, a Bulgariei şi a Croaţiei la spațiul de liberă circulație Schengen. Comisia a prezentat o strategie pentru consolidarea frontierelor externe ale spaţiului Schengen şi pentru evitarea controalelor introduse de mai multe ţări în interiorul acestei zone începând din 2015 şi accentuate de pandemie. Toate statele membre ale Uniunii Europene au obligaţia să facă parte din Spaţiul Schengen, atunci când îndeplinesc criteriile necesare. Avem, în momentul de faţă, trei ţări care respectă aceste condiţii şi ne aşteptăm ca ele să fie primite în acest spaţiu. Ne aşteptăm ca o decizie în acest sens să fie luată, în curând, de Consiliu, astfel încât Bulgaria, România şi Croaţia să devină membre cu drepturi deplineˮ, a afirmat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.
Membre ale Uniunii Europene din 2007, România și vecina sa de la sud, Bulgaria, ar fi trebuit să adere în martie 2011, însă s-au izbit de opoziția unor state care au motivat că în cele două țări există lipsuri în justiție, iar corupția reprezintă o problemă. Şeful statului român, Klaus Iohannis, a afirmat că aderarea la Spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru București, deşi criza sanitară a afectat serios această zonă:
În ceea ce priveşte Schengen, în contextul crizei sanitare şi al măsurilor luate de unele state membre, funcţionalitatea spaţiului de liberă circulaţie, evident, a fost serios afectată. Cu toate acestea, aderarea la Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. România îndeplineşte criteriile necesare de peste 10 ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană. Sperăm că eforturile noastre consecvente vor fi recunoscute curând, iar o soluţie pentru finalizarea procesului va fi găsită în timp utilˮ.
Pentru a consolida controalele la frontierele externe ale zonei de liberă circulaţie, Uniunea Europeană se bazează pe desfăşurarea în curs a noului contingent permanent al FRONTEX, ce ar urma să ajungă la 10.000 de poliţişti de frontieră şi de paza de coastă până în anul 2027. De asemenea, până în 2023, blocul comunitar va face deplin interoperabile sistemele informaţionale pentru înregistrarea intrărilor şi a ieşirilor din spaţiul Schengen. Comisia Europeană a propus, printre altele, în cadrul reformei sistemului de azil în UE, o procedură de înregistrare a sosirilor de migranţi. Spaţiul Schengen reuneşte 26 de ţări cu un total de 420 de milioane de locuitori, dintre care 22 de state membre ale UE şi patru state asociate – Norvegia, Islanda, Elveţia şi Liechtenstein.