Când se vor extinde UE și NATO
Invazia Rusiei în Ucraina determină state europene să iți dorească apartenența la UE și NATO.
Daniela Budu, 19.05.2022, 11:30
În cele aproape trei luni de război în Ucraina, mai multe state europene au început proceduri de aderare la organizații internționale. Ucraina, Georgia și Republica Moldova ar dori să adere cât mai repede la Uniunea Europeană. La doar câteva zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Kievul a semnat cererea de aderare la UE, fiind urmat de Chișinău și Tbilisi. Procedurile durează de obicei ani întregi, uneori chiar decenii. Pentru cele trei state, însă, pare că lucrurile vor merge mai repede.
Chiar dacă consideră că ar trebui să facă parte din blocul comunitar, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atras atenția că, pentru a putea fi primite în Uniune, Ucraina, Georgia și Republica Moldova trebuie să îndeplinească mai întâi criterii privind stabilitatea politică, respectarea statului de drept și capacitatea de performanță economică. Din perspectiva Comisiei Europene, nu este posibilă o aderare imediată.
Chiar și așa, țările comunitare și-au anunțat deja susținerea, pe fondul războiului care zguduie Ucraina. Acesta este un semn bun, având în vedere că începerea efectivă a negocierilor de aderare depinde de disponibilitatea statelor membre de a avansa procesul de extindere a blocului comunitar și de măsurile de reformă luate de țările candidate.
Cât privește Chișinăul, președinta Maia Sandu, a pledat, miercuri, la Bruxelles, în primul discurs al unui lider al Republicii Moldova rostit în Parlamentul European, pentru acceptarea în Uniune şi le-a explicat europarlamentarilor cât este de importantă obţinerea statutului de ţară candidată, în contextul atacării Ucrainei de către Rusia. Maia Sandu a vorbit şi despre susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării vecine, Ucraina, dar şi despre necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Prin vocea şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, UE s-a declarat pregătită să ofere Georgiei şi Republicii Moldova acelaşi sprijin ca şi Ucrainei în cazul unui conflict armat pe teritoriul lor. De altfel, Georgia și-a anunțat intenția de a adera și la Alianța Nord-Atlantică încă de acum zece ani, de când își continua cursul spre integrarea în NATO. Între timp, Suedia și Finlanda au depus deja cererile de aderare, pe fondul războiului din Ucraina. Iar, potrivit experților, aderarea lor va face Alianța mai puternică pentru că Marea Baltică va fi aproape în totalitate înconjurată de membrii NATO şi graniţa Alianţei cu Rusia va fi mai mare.
Cele două state şi-au păstrat neutralitatea timp de zeci de ani, în condiţiile în care pacea europeană nu a fost ameninţată după cel de-Al Doilea Război Mondial. Până acum! De partea sa, preşedintele Vladimir Putin a declarat că deciziile Finlandei şi Suediei nu ameninţă direct Rusia, dar orice extindere a infrastructurii militare va determina un răspuns din partea ţării sale.