Campania “Vaccinarea salvează vieţi”
România se confruntă, de un an, cu o epidemie de rujeolă, soldată cu aproape 6.000 de cazuri şi moartea a 25 de persoane până în prezent.
Daniela Budu, 15.05.2017, 12:50
Pe parcursul acestei luni are loc, în România, campania „Vaccinarea salvează vieţi”, lansată de Societăţile Române de Medicină a Familiei şi Microbiologie, în parteneriat cu Asociaţia Pro Imunizare. După ce iniţiatorii campaniei au fost în mai multe oraşe din ţară, o serie de evenimente educative pentru părinţi si copii vor prezenta, până la sfârşitul lunii, reguli de prevenire, dar şi informaţii de la specialişti.
Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, Anca Drăgănescu, a explicat: „A scăzut acoperirea vaccinală în România şi înregistrăm o creştere considerabilă a numărului de boli prevenibile prin vaccinare. Avem nevoie de o campanie de informare corectă şi transparentă a populaţiei. Totodată trebuie sa tragem un semnal de alarmă. Deja ne confruntăm cu 5728 de cazuri de rujeolă şi un numar de 25 de decese”. Potrivit Ancăi Drăgănescu, populaţia trebuie să înţeleagă corect raportul beneficiu-risc în ceea ce priveşte imunizarea prin vaccinare şi că aceasta este singura metodă de prevenţie a unor boli contagioase severe, care pot da complicaţii şi dizabilităţi pe termen lung.
Demersul lor vine în condiţiile în care medicii se declară îngrijoraţi în privinţa numărului mare de părinţi care au refuzat şi refuză vaccinarea copiilor. La rândul lor, unii părinţi sunt de părere că se încalcă dreptul la sănătate şi la viaţă prin expunerea la toate reacţiile adverse pe care le au vaccinurile. Ei spun că prin proiectul de lege a vaccinării, aflat în dezbatere publică, se încalcă dreptul la educaţie al copiilor, prin condiţionarea înscrierii în şcoli numai a acelor copii care au vaccinurile la zi.
Înainte să intre în colectivitate, copiii trebuie să fie vaccinaţi, susţine profesor doctor Ioan Gherghina, de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului. „Astea sunt şi recomandările OMS-ului, nu este o recomandare a mea. În Franţa, nu poţi veni cu copilul la şcoală fără să fie vaccinat. Sunt ţări care nu te primesc nici adult, dacă nu ai făcut programul de vaccinări”.
Ministrul sănătăţii, Florian Bodog, atrage atenţia că părinţii au obligaţia să-şi prezinte copilul la medic, au obligaţia să fie informaţi cu privire la reacţiile adverse ale vaccinurilor, dar nu sunt obligaţi să-şi vaccineze copiii. „Părintele are dreptul să refuze, însă în situaţia în care refuză are şi obligaţia să-şi asume acest refuz. Am citit undeva că vaccinul este ca şi botezul pentru copil. În situaţia în care suntem credincioşi şi ne botezăm copilul, nu văd de ce să nu-l vaccinăm”.
La solicitarea ministrului sănătăţii, Comisia Europeană a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar al vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Executivul comunitar a considerat justificată această măsură, având în vedere că România se confruntă cu o epidemie de rujeolă care s-a declanşat acum un an şi, mai mult, nu are stocuri de vaccin