Campania pentru prezidenţiale
Campania pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie este în plină desfăşurare.
Leyla Cheamil, 28.10.2019, 12:10
Au mai rămas două săptămîni pînă la primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, ce vor avea loc pe 10 noiembrie, iar campania electorala, care s-a dovedit a fi, până acum, liniştită, chiar anostă, se va încheia pe 9 noiembrie, la ora 7.00. 14 candidaţi, aspiranţi din partea tuturor formaţiunilor parlamentare sau independenţi, s-au înscris în cursa electorală. Cine sunt cei 14 care-şi doresc un mandat de şef al statului, cu o durată de cinci ani?
Preşedinte din 2014, Klaus Iohannis candidează pentru un al doilea mandat, fiind susţinut de Partidul Naţional Liberal, al cărui lider, Ludovic Orban a fost desemnat să formeze guvernul. PNL, în jurul căruia s-au coagulat celelalte partide de opoziţie, este artizanul dărâmării, prin moţiune de cenzură, pe 10 octombrie, a Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. Aceasta din urmă se află şi ea pe lista candidaţilor la Cotroceni.
Pe listă se mai regăsesc reprezentantul Alianţei USR – PLUS, Dan Barna, fostul europarlamentar Mircea Diaconu, susţinut de partidul Pro România, al fostului premier Victor Ponta, şi de ALDE, condus de Călin Popescu Tăriceanu, cel care prin decizia sa de a ieşi din coaliţia de guvernare a deschis calea demiterii Executivului Dăncilă. Profesorul, eseistul şi diplomatul Theodor Paleologu se bucură de susţinerea PMP, care reprezintă dreapta conservatoare, iar UDMR îl sprijină pe liderul său, Kelemen Hunor.
Candidaţii Cătălin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Ramona-Ioana Bruynseels şi Viorel Cataramă vin din partea unor formaţiuni extraparlamentare, în timp ce Bogdan Stanoevici şi Alexandru Cumpănaşu sunt candidaţi independenţi.
În cazul în care niciun candidat nu întruneşte, în primul tur, o majoritate absolută, Curtea Constituţională trebuie să anunţe, până pe 15 noiembrie, numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 24 noiembrie. Românii din străinătate vor putea vota, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie, iar votul se poate prelungi până la miezul nopţii, în cazul în care sunt persoane care nu au reuşit să-şi exprime opţiunea până la ora 21.
MAE de la Bucureşti a publicat lista şi harta interactivă cu cele 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate, iar numărul este aproape triplu faţă de cel al secţiilor organizate la scrutinul de acum cinci ani. Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania, Italia, Germania, Marea Britanie, Franţa, SUA şi Republica Moldova, Olanda, Belgia, Irlanda, Danemarca, Austria, Grecia, Portugalia şi Elveţia.