Campania de vaccinare trebuie dusă în mediul rural
Premierul Florin Cîţu a lansat un nou apel la implicarea liderilor micilor comunităţi în campania de vaccinare anti-Covid.
Roxana Vasile, 07.06.2021, 11:33
În timp ce în țară sosesc constant noi tranșe de vaccin anti-Covid, campania de imunizare a populației bate în retragere sau, altfel spus, țintele pe care autoritățile centrale și le-au propus nu au fost atinse. Per total, de la debutul campaniei naționale, la finele lunii decembrie a anului trecut, în România au fost recepţionate peste 9 milioane de doze de vaccin produse de compania Pfizer, la care se adaugă vaccinuri produse de AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson. Numărul total al persoanelor vaccinate fie cu o doză, fie cu două a ajuns la circa 4,5 milioane, sub cele 5 milioane pe care premierul Florin Cîțu le preconiza pentru începutul acestei luni. De aceea, cu ocazia unei vizite la un centru de vaccinare de tip drive-thru din Baia Mare, șeful Guvernului a declarat că, la ora actuală, campania naţională de vaccinare anti-Covid-19 trebuie să intre într-o nouă etapă în care serul să ajungă cât mai aproape de oamenii pentru care accesul este dificil, în special la sate.
În acest sens, premierul Cîţu a lansat, din nou, un apel la implicare din partea liderilor micilor comunităţi: „Am întâlnit tineri sub 18 ani, ceea ce este foarte important ca semnal, dar trebuie să înţelegem cu toţii că ce am putut să facem cu resursele noastre am cam făcut. Ca să ducem acum campania de vaccinare în rural este nevoie de susţinerea autorităţilor locale – preşedintele Consiliului Judeţean, prefect, primari, dar şi de liderii de opinie – vorbim aici de preoţi, medici, poliţistul, chiar, din zonă. E vorba de toată lumea: să se implice pentru a duce campania de vaccinare cât mai aproape de oameni. Am încredere că vor veni cu soluţii noi, novatoare, care să îi convingă pe oameni că vaccinarea este singura soluţie să ne întoarcem la normalitate, să putem să avem viaţa dinainte de pandemie.”
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a promis că se va afla, la fiecare sfârșit de săptămână, în teritoriu, pentru a încuraja procesul de vaccinare. Se va atinge ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie? Cel mai mult – a precizat ministrul – contează să fie cât mai mulţi vaccinaţi, astfel încât incidenţa bolii să fie ținută sub control. Deocamdată, potrivit Ioanei Mihăilă, campania este centrată pe vaccinarea populaţiei cu risc, adică a vârstnicilor şi persoanelor cu comorbidităţi. Lor li se adaugă adulţii, cei mai expuşi la efectele secundare ale infectării cu Covid-19, şi copiii cu vârsta între 12 şi 15 ani, care transmit mai uşor boala.