Calendarul alegerilor parlamentare
Guvernul a decis calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie
Ştefan Stoica, 22.08.2024, 11:44
Maratonul electoral din România a început pe 9 iunie, dată la care cetăţenii au decis cine îi va reprezenta în Parlamentul European şi cine va conduce, în următorii 4 ani, primăriile, consiliile locale şi judeţene. După alegerile europarlamentare şi locale de la mijlocul anului, sfârşitul lui 2024 va veni cu principalele două competiţii electorale, cea pentru preşedinţie şi cea pentru Parlamentul naţional. Legislativele vor avea loc pe 1 decembrie, chiar de Ziua Naţională, şi vor fi încadrate de cele două runde ale prezidenţialelor.
Miercuri, executivul, căruia îi revine responsabilitatea organizării scrutinelor, a stabilit calendarul alegerilor parlamentare din 1 decembrie. Campania electorală va începe o lună mai deveme, pe 1 noiembrie, şi se va încheia la 30 noiembrie, ora 7:00 dimineaţa. Românii din ţară vor vota între orele 7:00 şi 21:00. Pentru cetăţenii români din diaspora, votarea va începe în data de 30 noiembrie, ora 7:00 dimineaţa şi se va încheia pe 1 decembrie, la ora 21:00 seara, deci vor avea două zile la dispoziţie pentru a-şi exprima opţiunile.
Data limită pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a unei alianţe electorale este 10 septembrie. 16 septembrie este termenul până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral, cu adresa din străinătate, pentru opţiunea de a vota la secţia de votare.
Până la data de 2 octombrie, va avea loc depunerea listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor la circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, precum şi depunerea listelor de candidaţi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pentru toate circumscripţiile electorale.
Pe de altă parte, 17 octombrie este data până la care alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul Electoral cu adresa din străinătate cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă, online pe site-ul votStrainatate.ro.
Tot până pe 17 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot depune listele de candidaţi şi candidaturile independente în circumscripţiile electorale din ţară. 22 octombrie este data limită pentru stabilirea şi depunerea semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
Stabilirea timpilor de antenă care revin competitorilor la parlamentare se face până pe 31 octombrie. Amintim că, în iunie, PSD a câştigat cele mai multe primării şi consilii judeţene şi locale, iar social-democraţii şi partenerii lor la guvernare, liberalii, au obţinut peste jumătate din fotoliile de eurodeputaţi.