Cale liberă pentru referendumul privind lupta anticorupţie
Parlamentul de la Bucureşti a dat undă verde referendumului anunţat, la sfârşitul lui ianuarie, de preşedintele ţării, Klaus Iohannis, ce va avea ca temă continuarea luptei anticorupţie şi integritatea funcţiei publice.
Ştefan Stoica, 14.02.2017, 12:55
Anul politic a început abrupt în România. A fost instalat un nou Guvern, aplecat spre stânga datorită PSD, câştigătorul detaşat al scrutinului din decembrie, secondat de ALDE. Un guvern ce s-a grăbit să adopte o parte din măsurile salariale şi sociale promise şi care i-au favorizat succesul electoral, iar apoi a surprins pe toată lumea cu două proiecte de ordonanţă de urgenţă ce urmau să opereze o graţiere colectivă şi să relaxeze legislaţia penală, favorizându-i pe corupţi. Cu cel de-al doilea proiect, Cabinetul PSD-ALDE a dorit să meargă până la capăt, provocând critici severe ale instituţiilor judiciare, ample proteste de stradă şi depunerea unei moţiuni de cenzură din partea opoziţiei de dreapta. Într-un final, guvernul a abrogat hulita ordonanţă care dezincrimina parţial abuzul în serviciu.
Înainte de aceste evenimente în cascadă, preşedintele Klaus Iohannis a mutat pe tabla politicii, anunţând că le va cere românilor să se pronunţe prin vot, la referendum, asupra luptei anticorupţie. Deşi majoritar ostil şefului statului, Legislativul şi-a dat, luni, avizul, o procedură formală care a prilejuit, însă, luări de poziţii din partea susţinătorilor şi adversarilor ideii de consultare populară pe tema corupţiei.
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a profitat de dezbatere pentru a-i critica, din nou, pe liderii coaliţiei guvernamentale şi pe premier: “Putem clarifica şi arăta oamenilor că atitudinea politică pe care au avut-o şi domnul Dragnea, şi domnul Tăriceanu, şi domnul Grindeanu a fost un accident şi poate că reuşim în felul acesta să dăm semnalul unei politici de forţă care scoate România dintr-un conclav politic şi o aşează pe drumul democraţiei europene occidentale”.
De partea sa, senatorul ALDE Varujan Vosganian a atras atenţia că acest demers – cu final aşteptat, în opinia sa, pentru că fenomenul corupţiei nu poate avea aderenţi – va costa aproximativ 30 de milioane de euro. Varujan Vosganian: “Eu întreb, atunci când e vorba de un referendum la care suntem cu toţii de acord, la care sunt convins că partidele fiind de acord, electoratul va fi, de asemenea, de acord, deci este cronica unei aprobări anunţate – şi atunci vă întreb: de ce cheltuim noi zeci de milioane de euro pentru ceea ce ştim că oricum se va întâmpla?”
Partidele coaliţiei majoritare îl suspectează pe preşedintele Iohannis că urmăreşte un interes electoral pe termen mediu şi lung, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2019. Chiar dacă ar fi aşa, cel care i-a oferit muniţia a fost guvernul PSD-ALDE, prin decizii discutabile în domeniul sensibil al justiţiei.