Calcule electorale
În perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale din România, primii doi plasaţi în cursă îşi pregătesc strategiile electorale.
Roxana Vasile, 04.11.2014, 13:57
Victor Ponta şi Klaus Iohannis se vor înfrunta în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România. După anunţul rezultatelor din primul tur, de duminică, cei doi candidaţi şi echipele lor electorale îşi pregătesc, acum, strategiile electorale pe care să le pună în aplicare în perspectiva scrutinului din 16 noiembrie. Campania premergătoare votului din turul întâi a fost cel puţin atipică – au fost extrem de puţine mitinguri electorale, iar dezbaterile televizate care, eventual, să-i fi ajutat pe români să ia cunoştinţă de programele electorale ale celor 14 candidaţi iniţial înscrişi în cursă au fost inexistente.
Următoarele mai puţin de două săptămâni vor fi indubitabil marcate de eforturile celor doi rivali rămaşi în competiţie de a obţine voturile de care mai au nevoie pentru a-şi asigura victoria finală. Rămâne de văzut şi cu ce arme! Cu circa 40% din sufragiile exprimate duminică, premierul social-democrat Victor Ponta, candidat din partea alianţei electorale PSD-UNPR-PC, la guvernare, va pleca pe 16 noiembrie din “pole-position”.
Crede că şansele sale de a aduna jumătate plus unu din voturile exprimate ar creşte simţitor dacă ar prezenta, deja, electoratului numele premierului care îl va seconda, dacă ar câştiga alegerile: “Mă voi întâlni cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare şi, împreună, vom anunţa persoana sau persoanele care pot conduce un guvern al României.”
Vehiculat este, între altele, numele actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a candidat ca independent în primul tur şi a întrunit peste 5% din voturi, pe care Victor Ponta contează, acum, să le recupereze în favoarea sa. Premierul aspiră şi măcar la o parte din sufragiile acordate, duminică, lui Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, formaţiune aflată în actuala coaliţie de guvernământ. Şi, de ce nu, la zestrea de voturi din zona populist-naţionalistă, patronată de Dan Diaconescu şi Corneliu Vadim Tudor.
Cât despre celălalt candidat, etnicul german Klaus Iohannis, reprezentant al Alianţei Creştin Liberale, acesta a anunţat că nu va negocia cu foştii competitori pentru a-şi asigura susţinerea lor în turul doi: “Doresc votul tuturor românilor care cred că eu pot să fac diferenţa în politica românească. Îi invit, îi rog să vină alături de mine. Vreau să intru în relaţie directă cu alegătorul, nu prin intermediul unor politicieni. În consecinţă, nu voi negocia cu candidaţii care au ieşit din cursă.”
Klaus Iohannis, care a adunat, pe 2 noiembrie, circa 30% din voturi, ar putea profita de sufragiile alegătorilor din turul întâi ai Elenei Udrea şi Monicăi Macovei, care împreună au adunat circa 10% din voturile electoratul de dreapta. Dincolo de toate calculele electorale care se fac între cele două tururi, până la urmă, însă, numai opţiunea personală a fiecărui român îi va departaja. Atât Victor Ponta, cât şi Klaus Iohannis promit o altfel de politică decât cea dusă, timp de zece ani, de actualul preşedinte de centru-dreapta Traian Băsescu.