Câinii şi Constituţia
Problema câinilor comunitari continuă să împartă societatea românescă în două tabere – cei care vor o soluţie rapidă, adică eutanasierea, şi cei care vor o rezolvare de lungă durată, prin sterilizare.
Corina Cristea, 17.09.2013, 11:52
În urma sesizării de neconstituţionalitate formulată de 29 de senatori provenind din toate partidele parlamentare din România, Curtea Constituţională de la Bucureşti va analiza, pe 25 septembrie, legea privind câinii fără stăpân. Actul normativ a fost votat, cu o largă majoritate, de Camera Deputaţilor – for decizional în acest caz – după ce un copil de patru ani a murit sfâşiat de câini, în apropierea unui parc din Bucureşti. Legea prevede ca animalele agresive sau declarate bolnave incurabil să fie eutanasiate imediat, precum şi prelungirea de la şapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După expirarea acestui termen, autoritatea locală poate să decidă eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.
65 de mii este numărul estimat al câinilor fără stăpân doar din Bucureşti, iar la această situaţie s-a ajuns în zeci de ani de lipsă de reacţie fermă a autorităţilor.
Demolările ordonate de fostul dictator Nicolae Ceauşescu începând din anii ’80 sunt considerate punctul de debut al acestui fenomen nedorit al câinilor vagabonzi, dispariţia unor cartiere întregi de case şi înlocuirea lor cu blocuri lăsând fără adăpost numeroşi câini.
Preşedintele Traian Băsescu, fost primar al Bucureştiului, a declarat că va promulga fără reţineri” legea privind câinii comunitari, în forma în care a trecut în Parlament. Este ceea ce eu cred că trebuie să se întâmple. După ce aducem populaţia canină la o dimensiune rezonabilă, se poate gândi şi un alt mod. Dar acum este un pericol pentru copii, pentru bătrâni, pentru oameni în general”, a declarat şeful statului.
Contestatarii spun că vor o soluţie europeană, pentru ca în România să nu mai fie picior de câine vagabond pe stradă care să pună viaţa oamenilor în pericol, dar în acelaşi timp fără ca România să fie catalogată ca o ţară de oameni fără suflet.
Protestarii, atât cei care se pronunţă pentru o acţiune radicală împotriva câinilor, cât şi cei care cred că soluţia este una de lungă durată, şi anume sterilizarea, au arătat cu degetul către ONG-urile de resort.
Sume importante au ajuns în ultimii ani la cei însărcinaţi cu rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, dar rezultatele sunt aproape inexistente.
Între timp, procurorii continuă audierile în dosarul deschis după moartea copilului de patru ani.
Şeful Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), chemat la Parchetul General, a anunţat suplimentarea numărului de hingheri din Bucureşti. 11 echipaje formate din cel puţin doi angajaţi acţionează pe teren, faţă de trei, câte erau până în prezent.