CAE: sancţiuni pentru oficiali din Federaţia Rusă şi Ucraina
Consiliul a adoptat un prim set de măsuri restrictive vizând persoane responsabile de acte ce conduc la violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.
Lica Manolache, 17.03.2014, 21:41
Consiliul Afacerilor Externe al ţărilor membre UE s-a întrunit luni, la Bruxelles. Discuţiile s-au concentrat în special pe situaţia din Ucraina şi au vizat modalităţile prin care Uniunea Europeană va continua demersurile pentru soluţionarea crizei, pe cale diplomatică. La rândul lor, şefii diplomaţiilor europene au respins referendumul ilegal şi ilegitim ce a avut loc în Crimeea, duminică.
Consiliul a adoptat un prim set de măsuri restrictive, vizând persoane responsabile de acte ce conduc la violarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Astfel, miniştrii au decis îngheţarea activelor şi inderdicţii de călătorie pentru 21 de oficiali ruşi şi ucraineni, urmând ca un nou set de sancţiuni să fie adoptat în Consiliul European, tot în această săptămână.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a reiterat sprijinul României faţă de statul vecin şi a remarcat invaliditatea invocării, de către Federaţia Rusă, a dreptului” de a acorda protecţie etnicilor ruşi din regiune şi, totodată, a atras atenţia asupra riscurilor situaţiei actuale din Crimeea, ce ar putea constitui un precedent deosebit de grav în schimbarea frontierelor unui stat prin utilizarea forţei militare.
În cadrul dejunului de lucru, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a discutat şi cu comisarul european pentru energie, Günther Oettinger care a exprimat aprecierea Comisiei Europene pentru acţiunile Guvernului României în direcţia asigurării interconectărilor energetice cu Republica Moldova, reconfirmând sprijinul CE pentru realizarea acestor proiecte.
Ascultaţi aici declaraţiile ministrului Titus Corlăţean, după reuniunea CAE: