Bugetul, în linie dreaptă
Parlamentul de la Bucureşti s-a reunit în şedinţă comună şi a început dezbaterea proiectului bugetului de stat şi cel privind bugetul asigurărilor sociale. Votul final este aşteptat joi.
Mihai Pelin, 18.12.2017, 12:28
Proiectul bugetului de stat şi cel privind bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor au intrat în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului, după ce săptămâna trecută au primit avizul pozitiv al comisiilor de buget finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor. Faţă de forma prezentată de Guvern, bugetul de stat a suferit unele modificări. Cea mai importantă presupune un transfer de aproximativ 4,7 miliarde de lei către bugetele locale şi este impusă de adoptarea amendamentului iniţiat de UDMR, care prevede o creştere de la 75% la 100% a cotelor defalcate a impozitului pe venit alocate unităţilor administrativ-teritoriale.
Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, explică: “Ce pot să vă spun momentan este că vor fi afectate marea majoritate a unităţilor administrativ-teritoriale. Prin acest amendament, cele mici vor fi afectate. Trebuie mai întâi să facem o analiză, să vedem suma exactă şi care este impactul acestui amendament care a trecut.” El a precizat că se încearcă astfel compensarea diminuarii cotei de impozitare a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Impactul amendamentului nu a fost calculat, dar, dacă suma este consistentă, există riscul depăşirii deficitului bugetar, spune Ionuţ Mişa.
Din opoziţie, senatorul PNL, Florin Cîţu, a afirmat că dezbaterile din comisiile parlamentare au mers mai bine decât anii trecuţi. Liberalii acuză, însă, Guvernul că a majorat cheltuielile de personal şi privind asistenţa socială şi pentru a se încadra în deficitul bugetar, a tăiat de la investiţii. Florin Cîţu: “Bugetul în sine bineînţeles că nu este unul pe care îl susţinem, este un buget care taie resurse de la investiţii şi le duce către cheltuieli cu salarii şi asistenţă socială. Ajungem la un maxim al ultimilor cred că 17 ani cu cheltuieli de salarii şi asistenţă socială şi un minim al investiţiilor.”
Totodată, opoziţia susţine că veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul viitor sunt supraestimate cu cel puţin 8,6 miliarde de lei, iar structura cheltuielilor subminează economia. Proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Executivul estimează pentru anul viitor un deficit bugetar de 2,97% din PIB şi susţine că bugetul prevede resursele necesare pentru majorările salariale promise şi creşterea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018. Votul final în Parlament asupra bugetului de stat şi asupra bugetului asigurărilor sociale este programat pe 21 decembrie.