Bugetul 2024, promulgat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.
Corina Cristea, 29.12.2023, 12:01
Aprobate pe 15 decembrie de Executiv și, cinci zile mai târziu, printr-o procedură accelerată, de Legislativ, Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 au fost promulgate joi de președintele Klaus Iohannis.
Inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice sunt provocările principale ale anului viitor, declara premierul, în plenul reunit al Parlamentului, atunci când a prezentat proiectul bugetului de stat pe 2024, construit, potrivit lui Marcel Ciolacu, astfel încât să asigure creşterea bunăstării cetăţenilor.
Direcţiile strategice pe care se bazează acest buget sunt, spunea premierul – o strategie economică coerentă pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, investiţii record, creşterea veniturilor pentru 12 milioane de români, inclusiv pentru pensionari, un mediu economic mai puternic prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi crearea de noi locuri de muncă. Dar, în acelaşi timp, pentru a avea un mediu economic echitabil, cu adevărat concurenţial, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale, un plan coerent de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combatere a eficientă a evaziunii fiscale, alături de o garanţie fermă pentru securitatea cetăţenilor în contextul războiului de la graniţă, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.
Este un buget calibrat cu atenţie, pentru a atenua presiunile inflaţioniste, susține Marcel Ciolacu. La fel ca în acest an, vom avea o economie care va creşte pe investiţii, nu pe consum, iar pentru aceasta am decis să prioritizăm investiţiile, care vor aduce jumătate din creşterea economică şi vor avea o rată de creştere dublă faţă de cea a consumului, a explicat premierul, în condițiile în care în matricea construcției bugetare de anul viitor un loc special îl au investițiile, situate la o valoare de circa 7% din Produsul Intern Brut.
Iar pentru a nu mai arunca bani pe zeci de mii de proiecte începute şi niciodată realizate, pentru 2024 au fost selectate peste 150 de proiecte de investiţii importante, dintre care 108 la Transporturi şi Infrastructură, 21 la Ministerul Dezvoltării, 13 la Mediu, nouă la Sănătate.
Pe lângă infrastructură, celelalte două domenii strategice în care se va investi masiv în 2024 vor fi Educaţia şi Sănătatea. Creșterea economică prevăzută este de 3,4%, în timp ce deficitul bugetar este estimat la 5% din PIB.
Opoziţia a criticat, însă, construcția bugetară. Nerealist, construit pe cifre false, fără viziune, proiectul de buget nu asigură o dezvoltare a României, spun reprezentanții partidelor de opoziție. După calculele lor, în urma supraestimării veniturilor și a subestimărilor cheltuielilor, deficitul bugetar va depăși 7% din PIB, adică nu va rezulta o consolidare fiscală, ci dimpotrivă.