Bugetul 2022 a trecut de Parlament
Parlamentul României a adoptat proiectul bugetului de stat pe anul viitor.
Leyla Cheamil, 24.12.2021, 11:44
Cu o largă majoritate şi cu puţine amendamente, proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate de Parlamentul de la București. Politicienii își doresc ca legea bugetului să intre în vigoare chiar de la începutul anului, după ce dezbaterile în plenul reunit s-au desfășurat în ritm accelerat și, în doar patru zile, cele două acte normative au trecut de comisiile de specialitate şi de plenul reunit. Bugetul a fost construit pe o creştere economică de 4,6%, pe un Produs Intern Brut de circa 260 de miliarde de euro, o inflaţie medie anuală de 6,5% şi pe un câştig salarial mediu brut de aproximativ 1.200 de euro pe lună. 7,7 procente din Produsul Intern Brut sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat. Majoritatea bugetelor alocate pentru principalii ordonatori de credite au rămas în forma propusă de Guvern.
Mai multe ministere primesc, anul viitor, fonduri suplimentare consistente. Printre acestea se numără cel al Transporturilor, pentru dezvoltarea infrastructurii, investiţiile şi proiectele europene pentru derularea programelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Senatorul social-democrat Radu Oprea a afirmat că investiţiile se vor regăsi atât la Ministerul Transporturilor sau la Agricultură, iar stimularea mediului de afaceri înseamnă 61 de miliarde de lei (12,2 miliarde euro), bani care vor ajunge către capitalul românesc. Fonduri suplimentare primește și ministerul Muncii, pentru acoperirea creşterii de la începutul anului a pensiilor, a alocaţiilor pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi. Deputatul liberal Gabriela Horga este de părere că pensia este un drept câştigat şi nu o măsură socială.
Avem o datorie faţă de pensionari, pentru că au fost cetăteni productivi, care, la rândul lor, au contribuit printr-o viaţă de muncă şi, de-a lungul vieţii lor, au plătit pensiileˮ, a afirmat Gabriela Horga. Deputatul UDMR, Éva Csép, a atras atenția, la rândul său, că este nevoie de reducerea ratei şomajului, iar locurile de muncă nou create trebuie să fie stabile şi predictibile. Din tabăra opoziției, liderul deputaţilor AUR (ultranationalist), George Simion, consideră că pensiile ar trebui majorate cu o sumă fixă, pentru a fi eliminate diferenţele majore. Cu toate că proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2022 au fost adoptate cu majoritate de voturi, vicepreşedintele USR (în opoziție), Dan Barna, a anunţat că va fi sesizată Curtea Constituţională. Acesta a afirmat că este un buget care a aprobat amendamentele extremiştilor şi care nu a aprobat un singur amendament de la USR, un buget care discriminează românii şi susţine doar acea majoritate care a votat PSD sau PNL. Principala nemulţumire a Uniunii Salvați România este că, prin bugetul de stat nu au fost alocate anul viitor, fondurile necesare pentru administraţiile locale conduse de către primarii USR.