Buget fără noi taxe
Coaliția de guvernare de la București urmează să finalizeze proiectul de buget pentru anul viitor.
Leyla Cheamil, 13.12.2021, 11:35
Coaliția de guvernare de la București PNL-PSD-UDMR urmează să transmită Parlamentului, până pe 20 decembrie, propunerea privind legea bugetului de stat pentru a fi dezbătut și aprobat. Cele trei partide şi-au propus să dezbată și să adopte strategia fiscal-bugetară pe 2022 până la Crăciun. Proiectul legii bugetului de stat trebuie elaborat astfel încât să existe fonduri pentru investiţii, pentru creşterile de pensii şi alocaţii de stat, iar deficitul bugetar să fie ţinut sub control. Ideea unor noi taxe care să fie cuprinse în proiectul legii bugetului de stat a generat discuții în coaliția nou creată. Liberalii au subliniat, încă o dată, faptul că nu vor exista noi taxe în bugetul pe anul viitor.
Totuși, PSD şi UDMR vor să impună o taxă de 1% companiilor cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Taxa ar asigura, potrivit UDMR, bani la buget pentru investiții în sănătate și educație. Mediul de afaceri și-a exprimat nemulțumirea față de această măsură. Preşedintele liberal, Florin Cîţu, amintea că aceste companii au plătit în avans taxe la buget în aprilie anul trecut, atunci când economia a fost închisă. El a precizat că nu este corect ca ele să fie penalizate. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că nu va exista o astfel de taxă. Exact ceea ce am asumat în programul de guvernare: anul acesta nu vom avea această taxă. Programul de guvernare a fost aprobat în parlament şi va fi aplicat aşa cum a fost aprobatˮ, a punctat Nicolae Ciucă.
Şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a dat asigurări că bugetul va fi construit fără a se introduce taxe noi şi orice modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, pe baza unui dialog cu mediul privat. El a afirmat că România are nevoie, acum, de solidaritate pentru a-i proteja pe românii cu venituri mici de creşterea preţurilor, în special a celor de la energie. Vom face aceasta stimulând economia şi firmele care produc în România, indiferent de naţionalitatea acţionariatului lor, fiindcă tot ceea ce se fabrică în România se face cu angajaţi români. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români. Susţinând producătorii din România, oferim garanţii mai mari pentru sute de mii de angajaţi că vor avea locuri de muncă stabile şi sigureˮ, a mai spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
La rândul său, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că, dacă se va decide, în coaliţie, introducerea unei noi taxe, aceasta nu va intra în vigoare imediat, termenul fiind de şase luni. Pe de altă parte, în ceea ce privește zona de evaziune fiscală şi colectare a TVA, acesta a afirmat că țara are mari probleme la acest capitol. În acest moment, se estimează că România are o evaziune fiscală la 10% din PIB. 34% din TVA nu este colectat în Româniaˮ, a atras atenția Marcel Ciolacu.