Buget 2014
Sărăcia de informaţii oficiale privind proiectul bugetului României pe 2014 este prilej de noi discuţii şi tensiuni în randul clasei politice de la Bucureşti, inclusiv al coaliţiei la putere.
România Internațional, 04.11.2013, 12:37
Proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale pe 2014 va ajunge miercuri pe masa Guvernului Romaniei. Documentul a fost discutat si cu delegaţia comună a FMI si CE, aflată la Bucureşti într-o misiune de evaluare a noului acord de tip preventiv. Deocamdată sunt destul de puţine cifre oficiale ale proiectului de buget. Pentru anul viitor, Executivul mizează pe o creştere economică de 2,2%, o rata a inflaţiei de 3% si un curs de schimb de 4,45 lei pentru 1 euro. Documentul mai prevede indexarea pensiilor şi o creştere a salariilor pentru bugetarii cu venituri reduse. De asemenea, guvernul ia în calcul cheltuieli mai mari ale administraţiei publice cu 1,3% si reducerea numărului de şomeri cu 20 de mii.
Una din principalele probleme pe care Executivul trebuie sa le rezolve este cresterea veniturilor, mai ales ca, in primele 9 luni ale lui 2013, nivelul acestora a fost mult mai mic decat cel estimat, în principal din cauza slabei colectări a taxelor si impozitelor. Pentru a acoperi diferenta dintre venituri si cheltuieli, guvernul ia în calcul o extindere a bazei de impozitare. In privinţa introducerii de noi taxe şi impozite, informaţiile oficiale sunt puţine. Executivul vizează eliminarea unor excepţii de la plata contribuţiilor care există în prezent în Codul fiscal, considerate, o parte dintre ele, nejustificate. Deocamdată, singura certitudine este menţinerea cotei unice la actualul nivel de 16%.
Premierul Victor Ponta a făcut precizarea după ce în mass-media se vehicula o majorare a acesteia, fapt ce a dus la tensiuni în sânul coaliţiei la guvernare USL. Victor Ponta: Avem o înţelegere politică foarte clară la formarea Uniunii Social Liberale, de păstrare a cotei unice la 16%”.
Pe de altă parte, co-preşedintele USL, liderul liberal, Crin Antonescu, consideră că acordul României cu FMI este un handicap pentru ţară si arata ca aceasta că nu poate avea cu adevărat o politică economică şi bugetară.
Din opozitie, democrat-liberalii acuză Guvernul de lipsă de transparenţă în negocierile cu FMI pentru bugetul pe 2014. Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul spune că marele handicap al României nu este FMI, ci Uniunea Social Liberală, aflată la guvernare: Andreea Paul: PDL consideră că USL trebuie să renunţe complet la secretomanie. Românii au dreptul să ştie ce urmează. Când negociezi cu FMI de pe poziţiile pe care se află astăzi Guvernul Ponta, nu ne putem aştepta decât la o singură soluţie: noi biruri pe veniturile românilor. Guvernul Ponta a ratat doi ani de creştere economică. România are nevoie de un buget al dezvoltării, nu de un buget al socialismului primitiv”.
Sunt asteptate detalii despre proiectul de buget pe 2014 după încheierea, marţi, a vizitei experţilor FMI şi ai CE.