Buget 2014
Guvernul de la Bucureşti a aprobat, joi, proiectul de buget pe anul viitor, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Roxana Vasile, 15.11.2013, 13:23
În 2014, creşterea economică este estimată la 2,2%, iar inflaţia la 2,4%, în timp ce cursul mediu leu-euro ar urma să fie de 4 lei şi 45 de bani. Sunt indicii macroeconomici pe care Guvernul de la Bucureşti s-a bazat atunci când a discutat şi aprobat defintiv bugetul de stat pe anul viitor, potrivit premierului social-democrat Victor Ponta, România urmând să aibă cel mai mare Produs Intern Brut de după 1989.
La capătul a două zile de negocieri intense au fost reţinute următoarele cifre: dintr-un total estimat la 230 de miliarde de lei (echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro), 216 miliarde vor proveni din taxe, impozite şi alte venituri, iar diferenţa de 14 miliarde înseamnă împrumuturi şi intră în deficitul bugetar, calculat la 2,2% pentru anul viitor. 40 de miliarde vor fi alocaţi cheltuielilor pentru întreaga administraţie, iar 6 miliarde – subvenţiilor în agricultură. Suma destinată investiţiilor va ajunge, în 2014, la 40 de miliarde de lei, reprezentând 6% din PIB. 120 de miliarde sunt pentru salarii, pensii şi asistenţă socială. Pensiile vor fi indexate cu 3,76%. Salariul minim pe economie va creşte, în două etape, până la 900 de lei, adică până la aproximativ 200 de euro. Va fi acordată, totodată, o bursă lunară de 670 de lei (150 de euro) medicilor şi farmaciştilor rezidenţi. De altfel, domeniului sănătăţii îi sunt alocaţi peste 30 de miliarde de lei în 2014, sănătatea, împreună cu educaţia, fiind sectoarele care vor beneficia, anul viitor, de creşteri salariale importante.
Premierul Victor Ponta, a detaliat, la rândul său: Vor creşte cu 10% salariile profesorilor debutanţi şi cu 10% salariile preparatorilor şi asistenţilor universitari. Pentru profesorii titulari, în acest an avem prevăzute peste 1 miliard de lei pentru a plăti în continuare hotărârile judecătoreşti, prin care aceştia şi-au câştigat drepturile tăiate de către Guvernul anterior în 2010; cu 10% vor creşte şi subvenţiile acordate studenţilor pentru cazare în cămine.
Câştigători ai împărţirii bugetului sunt, în egală măsură, Ministerul Dezvoltării, cu o creştere de 4,5 miliarde de lei, Ministerul Mediului, care primeşte în plus 2,6 miliarde faţă de anul acesta, şi Ministerul Finanţelor, cu 3 miliarde mai mult. Alocările suplimentare în aceste cazuri sunt explicate prin necesitatea cofinanţării proiectelor europene.
În vederea susţinerii tuturor acestor cheltuieli, Guvernul se bazează pe îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor. El trebuie să contracareze, însă, şi criticile opoziţiei de centru-dreapta care vorbeşte de un buget al in-voluţiei economice, care, în viziunea sa, nu va contribui la creştere economică, ci, dimpotrivă, prin taxe şi impozite va afecta negativ mediul de afaceri şi va scoate mai mulţi bani din buzunarul românilor.
Proiectul de buget pe 2014 va ajunge în Parlament pentru dezbatere si adoptare la începutul lunii decembrie.