Bucureştiul, despre situaţia din Siria
România se declară solidară cu Occidentul după operaţiunea din Siria, ca răspuns la atacul chimic din Douma, atribuit regimului de la Damasc.
Florentin Căpitănescu, 16.04.2018, 12:26
Prin şeful statului, Klaus Iohannis, şi Ministerul de Externe (MAE), România nu a ezitat să-şi exprime poziţia după loviturile occidentale din Siria, de sâmbătă, intervenite la o săptămână după atacul chimic din Douma, imputat regimului de la Damasc. Imediat după operaţiunea comună a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei, preşedintele Iohannis a reiterat că România rămâne solidară cu acţiunile partenerilor săi strategici. România condamnă, din nou, folosirea armelor chimice în Siria, fapt ce nu are nicio justificare, a apreciat şeful statului.
La rându-i, MAE susţine că operatiunea occidentală este o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma, confruntată cu consecințele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. Diplomaţia de la Bucureşti reafirmă necesitatea soluționării conflictului din Siria, care a provocat suferință populației civile, şi consideră că este esențial ca toate părțile implicate să continue să sprijine activ acţiunile ONU destinate încheierii acestei crize. De asemenea, MAE susţine că atacul cu arme chimice din Douma trebuie investigat de urgență, de o manieră independentă și imparțială şi solicită tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate.
Despre ţintele operaţiunii din Damasc, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a declarat că acestea au fost principalul centru de cercetare şi două centre de producţie din programul chimic clandestin al regimului lui Bashar al-Assad. După operaţiune, preşedintele american, Donald Trump, a folosit expresia „misiune îndeplinită”, în timp ce reprezentantul Washingtonului la ONU, Nikki Haley, a afirmat, la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, că Statele Unite sunt pregătite de noi lovituri, în cazul unui alt atac chimic în Siria.
De partea sa, premierul de la Londra, Theresa May, a afirmat că nu a existat alternativă la acţiunea militară şi a descris intervenţia occidentală ca fiind limitată şi ţintită. Pe de alta parte, experţii internaţionali ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au început, duminică, ancheta asupra presupusului atac chimic de la Douma, în care şi-au pierdut viaţa câteva zeci de persoane. Munca pe teren se anunţă complicată pentru anchetatori, care au ajuns la o săptămână după evenimente, într-o zonă trecută sub controlul autorităţilor de la Damasc şi al poliţiei militare ruse şi devastată de cinci ani de asediu. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în Douma, aproximativ 500 de persoane au prezentat simptome care relevă o expunere la substanţe chimice toxice.