Bucureşti 555
Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă şi elita i-au adus Bucureştiului supranumele de Micul Paris. Capitală a României din 1862, Bucureştiul a celebrat în acest week-end 555 de ani de la prima sa atestare documentară.
Corina Cristea, 24.09.2014, 11:49
Timp de trei zile, Bucureştiul s-a aflat în sărbătoare, marcând împlinirea a 555 de ani de la prima sa atestare documentară – într-un act emis, în 1459, de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti.
În fiecare zi a week-endului trecut au avut loc petreceri în aer liber, târguri, expoziţii, spectacole şi parade, organizate de Primăria Generală a Capitalei sub sloganul Zilele Bucureştiului”.
Sărbătoarea a debutat cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat cu fonduri norvegiene şi de la bugetul local, care va deveni noul centru cultural al Bucureştiului.
În parcul Cişmigiu, din inima oraşului, vizitatorii au fost aşteptaţi cu o gamă diversă de produse, de la obiecte ale meşterilor populari la cele aparţinând tinerilor creatori autohtoni, iar în zona culinară, culturală si socială acestora li s-a pregătit un spaţiu alternativ de relaxare şi de petrecere a timpului liber, în natură, alături de familie şi prieteni. Programul cultural din parcul bucureştean a fost completat de un spectacol de magie, ateliere interactive şi celebra bătaie cu flori” dar şi de o paradă a costumelor de epocă.
Festivalul Folk You, organizat în Piaţa George Enescu, şi un concert de muzică uşoară românească, desfăşurat în Piaţa Constituţiei, au adunat în număr mare bucureşteni şi nu numai. Pe scenă au urcat cei mai iubiţi artişti români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda sau Ştefan Banică Jr.
Un alt concert, de muzică alternativă, a adus pe esplanada cu statui de la Universitate cele mai cunoscute trupe româneşti de profil ale momentului – The Speakers, The Amsterdams, Alternosfera.
Sâmbătă, cu o oră înainte de miezul nopţii, Palatul Parlamentului a devenit un ecran gigant pe care a fost proiectat un spectacol multimedia 3D, unic în Europa, potrivit organizatorilor. 5 show-uri a câte 5 minute şi 55 de secunde au fost proiectate pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire, aproximativ 20.000 de metri pătraţi, animată prin formă şi culoare.
Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucurestiului, astfel că această zonă s-a transformat într-un ring de dans în aer liber. Artiştii invitaţi au dansat pe ritmuri latino şi au susţinut cursuri pentru cei ce doresc să înveţe tainele coregrafiei.
Şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti” din Mogoşoaia, situat la 20 de km de oraş, a participat la sărbătoarea Zilele Bucureştiului” cu evenimente organizate pentru copii din şcolile bucureştene şi centre de plasament, dar şi cu piese de teatru jucate în Curtea palatului, decorată cu o pictură 3D supradimensionată înfăţişând imagini din trecutul Bucureştiului, din prezent şi o proiecţie a Bucureştiului în viitor.