BNR menţine dobânda de politică monetară
Dobânda - cheie rămâne la 7 % pe an.
Ştefan Stoica, 14.02.2024, 12:10
Banca Naţională a României a menţinut rata dobânzii de politică monetară, cunoscută şi sub denumirea de dobândă-cheie, la 7% pe an, măsură luată în condiţiile în care cele mai recente date indică o încetinire uşoară a creşterii economice în ultimele trei luni din 2023.
Au fost menţinute, de asemenea, nivelurile de dobândă la care se pot împrumuta băncile comerciale de la BNR sau pe care le primesc acestea atunci când păstrează bani în depozite constituite la Banca Centrală. Dobânda-cheie nu a mai fost modificată din luna ianuarie a anului trecut, când a fost majorată de la 6,75 la 7% pe an.
Prognoza actuală a BNR arată o creştere a ratei anuale a inflaţiei în debutul acestui an, sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite indirecte, după care aceasta va reveni la o traiectorie descendentă, însă într-un ritm încetinit, comparativ atât cu 2023, cât şi cu estimările anterioare. Conduita viitoare a politicii fiscale şi de venituri, efectele războiului din Ucraina şi ale conflictului din Orientul Mijlociu, precum şi evoluţiile economice din Europa, îndeosebi din Germania, reprezintă surse de incertitudini şi chiar riscuri asupra nivelului inflaţiei, spun experţii Băncii Centrale.
Pe de altă parte, anul trecut, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de aproape 22,7 miliarde de euro, mai mic cu 3,3 miliarde decât cel consemnat în 2022, relevă datele publicate de Banca Naţională. Reducerea s-a datorat în principal faptului că balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu aproape 3 miliarde de euro, iar balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 204 milioane de euro.
Analistul financiar Adrian Codirlaşu: „Dacă ne uităm pe componentele deficitului de cont curent, vedem că pe partea de bunuri au scăzut puţin importurile, de fapt au scăzut preţurile la unele produse importate. De exemplu, preţurile produselor de import bazate pe consum intensiv de energie au scăzut, în condiţile în care preţurile la energie au scăzut. Pe partea de servicii, cea mai mare creştere a fost pe partea de servicii de transport. În contextul războiului din Ucraina, ajutăm şi Ucraina să îşi poată exporta produsele pe care le realizează şi vedem că şi noi obţinem venituri din această activitate. Avem excedent pe partea de servicii, iar cea mai mare contribuţie pe partea de creştere a excedentului a fost pe partea de servicii de transport”.
Investiţiile străine directe în România au însumat, anul trecut, aproape 6,6 miliarde de euro, comparativ cu peste 10 miliarde în 2022. Potrivit Băncii centrale, în 2023, datoria externă totală a crescut cu aproximativ 25 de miliarde de euro, ajungând la aproape 169 de miliarde.