BNR despre inflaţie
În Romania, inflaţia va continua să crească până la mijlocul acestui trimestru, avertizează guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În aceste condiţii, Banca Centrală a decis majorarea dobânzii de politică monetară.
Mihai Pelin, 07.07.2022, 12:00
Banca Naţională a Romaniei a decis creşterea cu un punct procentual, până la 4,75%, a dobânzii de politică monetară, din dorinţa păstrării controlului ferm asupra lichidităţii pe piaţa monetară şi în vederea menţinerii nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
Mişcarea băncii centrale nu a fost anticipată de analişti, unii văzând posibilă o creştere mai mica a dobânzii-cheie, în condițiile în care, la începutul anului, aceasta era sub 2%. Guvernatorul Mugur Isărescu a promis că BNR va folosi toate instrumentele la dispoziţie pentru a ţine strâns lichiditatea. El a explicat că inflaţia va continua să crească până la mijlocul acestui trimestru, chiar dacă într-un ritm mai încetinit. Acest lucru face ca prognozele din mai ale specialiştilor să fie depăşite, în special din cauza scumpirilor mai mari decât se anticipa.
Mugur Isărescu: Determinante pentru această înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice, chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin şi al manifestării unor efecte de bază, precum şi de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa ascesiunii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului, produselor energetice şi ale mărfurilor agro-alimentare, pe fondul războiul din Ucraina şi al sancţiunilor asociate. Efecte inflaţioniste suplimentare sunt aşteptate şi pe segmentul preţurilor administrate, inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum şi pe cel al produselor din tutun pe fondul majorării accizei specifice.
În aceste condiţii, BNR a majorat dobândă cheie în încercarea de a tempera creşterea preţurilor. Mugur Isărescu a explicat că, în contextual actual, băncile centrale trebuie să găsească un echilibru între combaterea inflaţiei şi riscul de a duce economiile spre recesiune. În opinia sa, este vital ca resursele, reprezentate de fondurile europene aflate la dispoziţia României, să fie valorificate la maximum, inclusiv cele condiţionate de realizarea de reforme. Dobânda de referință este foarte importantă, fiind utilizată pe larg de persoane fizice, companii, bănci și de alte organizații la nivelul întregului sistem economic.De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii. Costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă aceasta se reduce.
În Romania, dobanda-cheie a urcat și aceasta reprezintă o lovitură puternică pentru cei cu credite în lei. Astfel, toți care s-au împrumutat cu dobândă variabilă sunt afectați. Există însă și soluții. Specialiștii recomandă refinanțarea creditelor și optarea pentru un împrumut cu dobândă fixă și implicit rată fixă. Pe de altă parte, rata inflației a ajuns în luna mai la 14,5%, iar analiștii avertizează că, perioada următoare va fi una tristă pentru români, plină de scumpiri la produse și servicii.