BNR crește, din nou, dobânda de referință
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a mărit rata dobânzii de politică monetară, în încercarea de a ţine sub control creşterea preţurilor. Este cea de-a șaptea majorare a dobânzii din acest an.
Mihai Pelin, 06.10.2022, 12:01
Banca Națională a României a crescut dobânda-cheie la 6,25%, în ciuda faptului că aşteptările pieţei vizau o creştere mai redusă. Aceasta este cea mai ridicată din ultimii 12 ani. Banca centrală majorează dobânda de politică monetară pentru a tempera inflația. Din această cauză, dobânzile interbancare, pe baza cărora se calculează şi indicii folosiţi la stabilirea ratelor împrumuturilor în lei cu dobândă variabilă, vor înregistra majorări în perioada următoare, spune vicepreşedintele Asociației Profesioniştilor în Investiţii din România, analistul financiar Adrian Codirlaşu:
“BNR anticipează majorarea, în continuare, a inflaţiei şi a venit cu această majorare de dobândă de 75 de puncte de bază, peste anticipaţiile pieţei. Acest lucru va avea ca impact continuarea creşterii ratelor de dobândă din piaţa monetară, adică a ratelor ROBID şi ROBOR. În acelaşi timp, Banca Centrală menţionează faptul că se aşteaptă la o încetinire puternică a creşterii economice. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că există un risc măcar de recesiune tehnică în următoarea perioadă în România, deci poate vom avea şi trimestre în care PIB-ul va scădea faţă de trimestrul anterior.”
Experţii BNR arată că cele mai recente date sugerează o încetinire puternică a creşterii economiei în trimestrul al treilea faţă de cel precedent. Cu toate acestea, se va înregistra, totuşi, o majorare semnificativă a dinamicii anuale a Produsului Intern Brut în acest interval, pe seama unui efect de bază, dar în condiţiile încetinirii creşterii consumului privat. Tot Adrian Codirlaşu:
“BNR anticipează o încetinire a economiei, însă, rămâne economia pe plus, adică vom avea creştere economică, însă mult mai mică decât estimările iniţiale. Următoarea şedinţă este în noiembrie şi probabil va fi o nouă majorare, undeva la 25-50 de puncte de bază. Am putea ajunge la final de an cu rata de dobândă de politică monetară la valoarea de 6,50 sau 6,75.”
Potrivit specialiştilor Băncii Centrale, rata anuală a inflaţiei va continua, probabil, să mai crească spre finalul anului, dar într-un ritm vizibil încetinit, cauzele fiind legate de scumpiri mai mari anticipate la gazele naturale şi energie electrică, precum şi la alimente, pe fondul războiului din Ucraina, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară.
Escaladarea războiului şi sancţiunile tot mai severe asociate generează incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice şi, implicit, a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, mai spun experţii BNR. Ei apreciază că, în contextul actual, o combinaţie echilibrată de politici macroeconomice şi implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene, sunt esenţiale pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor evoluţii nefavorabile.