Blue Air, din nou amendat
Compania aeriană romanească low-cost Blue Air a primit o nouă amendă din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pentru cursele anulate în ultimele luni.
Mihai Pelin, 05.10.2022, 11:50
Compania aeriană low-cost Blue Air a primit o nouă amendă din partea ANPC în valoare de peste 2 milioane euro. Sancţiunea a fost aplicată pentru cursele anulate după 15 iunie, precum şi pentru cele anulate după data de 6 septembrie. Autoritățile au constatat că au fost afectaţi peste 150.000 de consumatori din 23 de state membre ale UE.
În total, valoarea prejudiciilor suferite de pasageri depășeste 19,5 milioane de euro şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare. În acelaşi timp, rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat doar pentru aproximativ 1% dintre pasageri.
În urma acestor constatări, ANPC a decis aplicarea a două noi amenzi contravenţionale: una în cuantum de două milioane de euro şi o alta în valoare de 40.000 euro pentru abateri repetate. În iulie, Blue Air mai primea o amendă de 2 milioane de euro, tot de la ANPC, după ce, între 2021 și 2022, a anulat peste 11 mii de zboruri, pentru care s-au efectuat plăți în valoare totală de circa 13,5 milioane euro.
Cursele aeriene au fost întrerupte din 6 septembrie, firma motivând la vremea respectivă că Ministerul Mediului a pus oprire pe toate conturile companiei din cauza datoriilor. Deși conturile au fost deblocate a doua zi, iar autorităţile au stabilit ca datoria pentru certificatele de poluare să fie plătită eşalonat într-un an de zile, Blue Air nu și-a reluat activitatea. La sfârșitul lunii septembrie, operatorul anunţa că, din cauza dificultăţilor financiare, nu poate relua zborurile pe 10 octombrie, așa cum se angajase. Compania a precizat că se află, în prezent, în discuţii cu potenţiali investitorii, creditori şi Guvern pentru a-şi restructura profilul de capital, astfel încât să poată reîncepe operaţiunile aeriene.
După întreruperea zborurilor, Executivul a alocat 1 milion euro din fondul de rezervă pentru repatrierea românilor blocaţi pe aeroporturile din străinătate, cu ajutorul companiei naționale aeriene Tarom. Acești bani trebuie, însă, recuperați de la Blue Air, au subliniat autoritățile. Datoriile totale ale operatorului erau estimate la peste 230 de milioane de euro. Blue Air a fost înfiinţat în 2004, iar, ulterior, s-a dezvoltat puternic.
În ultimii ani au început, însă, problemele, după ce acţionarul principal a fost reţinut de DNA și condamnat la închisoare cu executare. În 2020, în plină pandemie de COVID-19, compania primea un împrumut cu garanţii de stat de peste 60 de milioane de euro. Oficial, Blue Air se află pană în iunie 2023 în concordat preventiv, declanșat în urmă cu doi ani, un mecanism de evitare a insolvenței, care-i permite să propună creditorilor un plan de redresare și plată a datoriilor.
În România, foarte mulți dintre cei care au cerut returnarea banilor pentru biletele plătite nu au primit nimic înapoi. Foarte puțini au ajuns în instanță, unde au obținut sumele cuvenite, plus o dobandă pentru perioada în care banii lor au stat în conturile Blue Air.