Bilanţ la 6 luni, al coaliţiei la guvernare
Liberalii şi social-democraţii au făcut bilanţul celor şase luni de guvernare comună
Roxana Vasile, 27.05.2022, 11:44
Până nu demult inamici politici jurați, Partidul Național Liberal și Partidul Social-Democrat au fost ʺcondamnațiʺ, acum șase luni, să guverneze împreună. Și-au asumat să facă parte, alături și de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, dintr-o coaliție care, prin armonizarea doctrinelor, să gestioneze treburile țării până la următoarele alegeri parlamentare. Și-au împărțit, de altfel, portofoliile din Guvern după multe și foarte atente negocieri, convenind inclusiv ca, până spre finele lui noiembrie 2023, premierul să fie dat de PNL, în persoana lui Nicolae Ciucă, apoi un altul, propus de PSD, să se afle la conducerea Executivului până la scrutinul general din 2024. Contextul în care cele două formațiuni trebuie să conlucreze la guvernare nu este, la ora actuală, deloc simplu – efectele pandemiei, invazia rusă din Ucraina vecină cu tot cortegiul de probleme aferente, prețuri exorbitante la energie și gaze care au antrenat creșteri la toate produsele și serviciile și au generat o inflație-record, cu repercusiuni serioase asupra calității vieții românilor…
Cum parlamentarele sunt, încă, departe, cel puțin deocamdată, colaborarea dintre PNL și PSD este bună. De remarcat, însă, că prezentarea bilanțului celor șase luni de guvernare comună a fost făcută, e drept!, în aceeași zi, dar în ședințe separate. Liberalii, prin liderul lor și premier Nicolae Ciucă, declară că, treptat, se apropie de atingerea rezultatelor propuse în programul de guvernare. Şeful Executivului susţine că ministerele au lucrat intens pentru a nu irosi şansele unice ale țării din acest moment. România are cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi peste 90 de miliarde de euro la dispoziţie pentru dezvoltare şi modernizare, precum și cele mai importante garanţii de securitate conferite de apartenenţa la Uniunea Europeană şi NATO – precizează Nicolae Ciucă.
De partea lor, social-democrații, prin președintele PSD, Marcel Ciolacu, pun accentul, în prima jumătate de an de guvernare, pe măsurile sociale şi economice de sprijin pentru populaţie şi mediul de afaceri. Ei amintesc de majorarea salariului minim, a pensiilor şi alocaţiilor pentru copii, de sprijinul financiar de iarnă acordat pensionarilor cu venituri mici, dar şi de prelungirea acordării şomajului tehnic. Opoziţia creionează, însă, un tablou complet diferit, desigur la polul opus! După ce, toamna trecută, USR a decis să iasă de la guvernarea pe care și-o asumase alături de PNL, acum susţine că România se îndreaptă către catastrofă: se împrumută pe pieţele de capital la cea mai mare dobândă din ultimii 20 de ani, datoria publică a depăşit 50% din produsul intern brut, are o inflaţie-record, preţurilecresc necontrolat, românii sunt sărăciți, în timp ce clientela de partid se îngraşă. La rândul lor, naționaliștii de la AUR sunt de părere că PSD şi PNL au falimentat România prin dublarea preţurilor la carburanţi sau prin vânzarea gazelor naturale care urmează să fie extrase din Marea Neagră. Concluziile finale vor fi trase, însă, de români, în 2024, la urne!