Bilanţ îngrijorător al pandemiei
În România, miercuri a fost depășit pragul psihologic de 40 de mii de infectări cu noul coronavirus, iar numărul infectărilor la 24 de ore a trecut de o mie.
Roxana Vasile, 23.07.2020, 11:56
Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a depășit, miercuri, pragul psihologic de 15 milioane pe întreg Globul. Peste 600 de mii de oameni au pierdut lupta cu boala. Îmbucurător este, în schimb, că bilanțul celor care s-au vindecat de temutul Covid-19 se îndreaptă către 10 milioane. Statele Unite, India, Rusia și Africa de Sud sunt în nedoritul ʹtop 10ʹ al ţărilor afectate de pandemie, alături de țări din America Latină – Brazilia, Peru și Chile. Europa, care părea să fi depăşit, oarecum, criza sanitară, ia din nou în calcul introducerea de restricţii, după ce turismul în această perioadă estivală a dus la agravarea situaţiei în unele state.
Comparativ cu alte țări, România nu stă tocmai rău! Bilanțul persoanelor infectate în cinci luni de la debutul, la nivel național, al crizei a depășit, miercuri, pragul psihologic de 40 de mii, din care în jur de 25 de mii s-au vindecat. Dar, în premieră, numărul infectărilor anunțate la 24 de ore a trecut, tot miercuri, de o mie, raportat la aproape 25 de mii de teste efectuate. Din păcate, a crescut la peste 2.100 și bilanțul pe cinci luni al deceselor.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, declară că, în acest moment, nu se pune problema ca România să instituie, din nou, starea de urgenţă, dar a atras atenţia că este un moment dificil: Atâta timp cât avem aceste curente negaţioniste, acea bagatelizare a celor trei-patru luni pe care le-am trecut împreună şi în care toată lumea a respectat nişte reguli, va fi destul de greu. Rămâne ca noi, la nivelul nostru, de Minister al Sănătăţii, al dumneavoastră media, să aducem în imagine tot timpul ce se întâmplă şi care este această faţă adevărată a infecţiei cu coronavirus. Trăim un moment dificil. Dacă era să fim numai noi, spuneam că suntem subiectivi. Dacă ne uităm în toată Europa şi în toată lumea, n-avem cum să mai fim subiectivi.
Potrivit ministrului Nelu Tătaru, în România va fi menţinută starea de alertă până când se va înregistra o pantă descendentă a numărului de cazuri. La nivel național există 132 de puncte de testare cu o capacitate zilnică de 19-20.000 de teste, care ar putea să urce până la 27-28 de mii. Vor fi făcute anchete epidemiologice pentru fiecare caz depistat pozitiv: vor fi identificați toți cei cu care a intrat în contact persoana infectată şi vor fi recomandate internarea – celor cu simptome sau izolarea la domiciliu, după 48 de ore de investigații spitalicești – asimptomaticilor. Acolo unde nu există personal medical suficient vor fi făcute detașări. Publicului larg autoritățile îi recomandă să poarte, în continuare, mască în spațiile publice închise, să se spele riguros pe mâini și să păstreze distanța fizică.