Bilanţ de etapă al preşedinţiei României la UE
Premierul a prezentat un bilanţ al primelor două luni de mandat al Bucureştiului la preşedinţia Consiliului UE, un bilanţ apreciat drept pozitiv de către oficialii români.
Corina Cristea, 08.03.2019, 12:40
Preşedinţia română a Consiliului UE a finalizat, în primele două luni de mandat, 67 de dosare, din care mai mult de jumătate au fost deja aprobate de ambasadorii statelor membre, relevă bilanţul de etapă prezentat de premierul Viorica Dăncilă. Este primul mandat de acest gen al României, membră a Uniunii din ianuarie 2007, pentru care Bucureştiul şi-a fixat ca motto coeziunea. Autorităţile române şi-au propus ca în prima parte, respectiv până în luna aprilie, să ducă la bun sfârşit cât mai multe dosare legislative care depind de colaborarea cu Parlamentul European, ulterior procedurile pentru alegerile europarlamentare din luna mai restricţionând acest demers.
În opinia premierului, rezultatele de până acum, apreciate inclusiv în cadrul mai multor întâlniri pe care le-a avut, la Bruxelles, cu oficiali europeni, indică un bilanţ pozitiv. Recent a fost obţinut acordul politic asupra Uniunii pieţelor de capital, prin facilitarea accesului la împrumuturile ipotecare şi la împrumuturile destinate sectorului public, dar şi asupra indicilor de referinţă cu impact scăzut legat de emisiile de carbon. De asemenea, preşedinţia română şi Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de măsuri temporare şi limitate, menite să asigure conectivitatea de bază a transportului rutier de mărfuri şi de pasageri, pentru a atenua cele mai grave perturbări în eventualitatea în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană fără un acord negociat.
În cadrul discuţiilor de la Bruxelles cu negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că autorităţile române sunt pregătite pentru orice scenariu, inclusiv o retragere a Marii Britanii fără un acord, spunând că se aşteaptă rezultatul votului de săptămâna viitoare din Camera Comunelor. Tot la Bruxelles, s-a desfăşurat, în această săptămână, prima reuniune a Consiliului Energie, unde ministrul Anton Anton a prezentat progresele obţinute pe revizuirea Directivei Gaze naturale şi pe regulamentul privind mecanismul de interconectare energetică a Europei.
Progrese s-au obţinut şi în cadrul reuniunii Consiliului Mediu, în cadrul căreia accentul s-a pus asupra investiţiilor durabile. De asemenea, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, prima din actualul mandat al României, Uniunea Europeană a decis să îşi consolideze capacităţile de protecţie civilă pentru o mai bună prevenire a riscurilor şi pentru a oferi sprijin, în timp util, statelor membre şi altor ţări participante, în caz de dezastru natural sau provocat de om. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a decis, în acest sens, modificarea mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, în sensul înfiinţării unei rezerve suplimentare pentru oferirea de asistenţă.