Bilanţ al Ministerului de Interne
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat că a scăzut semnificativ criminalitatea anul trecut, iar premierul Victor Ponta a afirmat că România este o ţară sigură datorită activităţii structurilor Ministerului de Interne.
Corina Cristea, 24.03.2015, 13:24
România este o ţară sigură – fenomenul infracţionalităţii s-a redus semnificativ, iar rata criminalităţii stradale a ajuns la cea mai mică valoare din ultimii ani – arată bilanţul Ministerului de Interne, prezentat la începutul acestei săptămâni de ministrul de resort, Gabriel Oprea. Inclusiv infracţionalitatea din zona rurală a scăzut semnificativ, a precizat Gabriel Oprea, adăugând că cea mai importantă resursă a ministerului o reprezintă angajaţii săi:
Ştim cu toţii că performanţa se realizează cu oameni bine pregătiţi profesional, motivaţi şi corect recompensaţi şi tocmai de aceea anul trecut am avut ca prioritate, a mea, a Guvernului României, punerea în aplicare a unor măsuri prin care munca şi eforturile angajaţilor MAI să fie răsplătite aşa cum se cuvine. În aplicarea acestui demers la nivelul ministerului s-a impus consolidarea unui cadru în care valorile fundamentale sunt respectarea legii, protecţia şi siguranţa cetăţenilor, respectarea drepturilor angajaţilor şi apărarea statului de drept.”
Printre priorităţile Ministerului de Interne în următoarea perioadă se află protejarea frontierelor şi securitatea cibernetică, iar în contextul evenimentelor pe plan internaţional, ministerul a elaborat o nouă strategie naţională de siguranţă publică pentru următorii cinci ani, a anunţat, pe de altă parte, Gabriel Oprea. Prezent pentru prima dată la bilanţul Ministerului de Interne, preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut poliţiştilor să fie modele de comportament şi corectitudine, pledând pentru o prezenţă sporită în stradă a angajaţilor ministerului: Îmi doresc o poliţie mult mai axată pe prevenţie. Putem avea o jandarmerie mai puţin centrată pe paza unor obiective şi mai prezentă pentru siguranţa cetăţenilor.”
Există, însă, şi puncte vulnerabile, a atras atenţia şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi. Ea a amintit că a crescut numărul poliţiştilor cu funcţii de conducere anchetaţi penal şi a avertizat asupra relaţiilor pe care unii poliţişti le au cu oameni de afaceri sau cu politicienii. Laura Codruţa Kövesi: Una dintre vulnerabilităţi o constituie recuperarea prejudiciilor. În cursul anului trecut, DNA a indisponibilizat bunuri în valoare de peste 330 de milioane de euro. O altă vulnerabilitate care vizează sistemul de justiţie în general vizează legăturile care există între angajaţii Ministerului de Interne şi politicieni locali sau oameni de afaceri.”
Ministrul transporturilor, Ioan Rus, fost ministru de interne, a contrazis-o pe şefa DNA. El crede că legăturile dintre poliţişti şi politicieni nu reprezintă un punct vulnerabil şi că lupta împotriva corupţiei şi a hoţiei trebuie să fie un efort comun, al tuturor.