Beatificarea lui Vladimir Ghika
Monseniorul Vladimir Ghika, prinţ, carturar, preot şi martir crestin va fi beatificat, la Bucuresti, pe 31 august, anul acesta.
Valentin Țigău, 22.08.2013, 13:49
Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic român al carui martiriu pentru credinta a fost recunoscut de Papa Francisc, la 27 martie, va fi beatificat, pe 31 august, în cadrul unei Liturghii solemne. Beatificarea – actul prin care Papa acorda unui crestin catolic martirizat sau care a practicat toate virtutile în chip eroic, titlul de Fericit – permite cultul public al unui viitor sfant de catre un grup limitat de credinciosi.
Beatificarea va avea loc, în premiera, la Bucuresti si este considerata cel mai important eveniment al Bisericii Catolice Române, dupa vizita Papei Ioan Paul II, in 1999. La eveniment, sunt asteptati trei cardinali, peste doua sute de episcopi si preoti, mii de credinciosi. Monseniorul Vladimir Ghika s-a nascut în 1873 si era nepotul ultimului domnitor al Principatului Moldova. Botezat ortodox, a trecut la Biserica romano-catolica la 29 de ani, pentru a fi, asa cum insusi marturisea, un ortodox mai bun. A studiat in Franta si in Italia, dedicandu-si o mare parte din viata ajutorarii celor nevoiasi, care l-au supranumit “printul saracilor”. In Romania, a infiintat primul spital gratuit si prima ambulanta.
In 1939, cel de-al Doilea Război Mondial il gaseste in tara. Refuză să părăsească România, pentru a-i incuraja si ajuta pe săraci si pe bolnavi, inclusiv in timpul bombardamentelor aliate asupra Bucurestiului. După venirea la putere a comunistilor refuză, de asemenea, să plece cu trenul regal, pentru aceleasi motive. Este arestat, in noiembrie 1952, sub acuzatia de înaltă trădare” si întemnitat, langa Bucuresti, unde este amenintat, bătut până la sânge, torturat. Doi ani mai tarziu, moare in inchisoare, din cauza tratamentului inuman la care a fost supus. Interesant este ca Vladimir Ghika a fost preot catolic dar a primit de la Papa Pius al XI-lea privilegiul de a putea celebra atât în rit latin, cât si în rit bizantin.
A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa depăsind granitele confesionale si spiritul timpului, putind fi considerat un adevărat precursor al ecumenismului. O data declarat “Fericit”, monseniorul Vladimir Ghika va fi înscris în rândul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice si va fi introdus în calendarul Bisericii locale, la 16 mai, ziua martiriului sau. El se va alatura celorlalti doi martiri romani din perioada prigoanei comuniste, declarati fericiti de catre Biserica catolica