Baraj pentru Mondiale
Luni, s-a reunit lotul României pentru dubla cu Grecia din barajul de calificare la Mondialul brazilian. Din nefericire, lipseşte tocmai vedeta şi căpitanul naţionalei, Vlad Chiricheş, accidentat, duminică, în campionatul englez.
Ştefan Stoica, 11.11.2013, 11:54
Este săptămâna manşei tur a barajului de calificare la Cupa Mondială din Brazilia, baraj pe care naţionala de fotbal a României îl dispută în compania Greciei. Prima partidă va avea loc, vineri, 15 noiembrie, în deplasare, iar returul se va juca marti, 19 noiembrie, la Bucureşti.
Dacă în urmă cu aproape două decenii naţionala României condusă din teren de Gheorghe Hagi, sfert – finalistă a Mondialului din Statele Unite, pornea favorită în aproape toate confruntările, declinul accentuat al fotbalului autohton o obligă, acum, să accepte postura de outsider. Declinul este explicabil, în principal, prin corupţie şi absenţa investiţiilor care să susţină un fotbal de calitate.
Şansa numărul unu – o recunosc, de aceea, responsabilii români din fotbal – aparţine Greciei, campioană europeană surprinzătoare, dar meritorie, în 2004, şi o prezenţă constantă la turneele finale din ultimul deceniu. Aceasta în vreme ce, tricolorii au bifat ultimul Mondial în 1998, în Franţa, când aşa-numita “Generaţie de Aur” se pregătea de pensionare. România, cu Hagi antrenor de data aceasta, a mai fost la fel de aproape ca acum de un Turneu final de Cupă Mondială în 2001, când a fost eliminată la baraj de Slovenia. Naţionala a cochetat, totuşi, cu lumea bună a fotbalului, reuşind două calificări la Europenele din 2000 şi 2008, urmate, ambele, de prestaţii mediocre.
Ce leagă ultimele calificări la turneele finale de acest baraj cu Grecia este prezenţa în fruntea echipei tehnice a lui Victor Piţurcă. Încăpăţânat şi lipsit de carismă, criticat, adesea, din cauza selecţiei, a metodelor de antrenamant, a jocului inestetic propus dar şi a relaţiei dificile cu presa, Victor Piţurcă este – o spun şi contestatarii săi – un model de eficienţă. Pentru că, dacă în 2000, selecţionala României reunea, încă, jucători de clasă, iar în trena vechilor performanţe se mai putea realiza câte ceva, în 2008 şi mai ales acum, în 2013, antrenorul Piţurcă a avut la dispoziţie fotbalişti departe de nivelul generaţiei Hagi, Dumitrescu, Stelea, Popescu, Dan Petrescu, Răducioiu.
În prezent, cel mai bun jucător al echipei naţionale este un fundaş, Vlad Chiricheş, transferat pe circa 9 milioane de euro de la campioana Steaua la formaţia londoneză Tottenham Hotspur, accidentat, din păcate, duminică, în preziua reunirii lotului. Restul componenţilor lotului joacă, în majoritate, la echipe fără pretenţii din străinătate şi la Steaua, trupă care defilează în competiţia internă dar abia respiră în Liga Campionilor.
În aceste condiţii, pentru destui comentatori români accesul la baraj este considerat, în sine, o reuşită. Ajunsi aici, suporterii pot visa, din nou, la o calificare şi la nopţile albe ale Mondialului brazilian. E nevoie, însă, de trudă, ambiţie şi disciplină. Adică ingredientele care au dus Grecia în elita fotbalului.